Bomen voor de kleine tuin

Een geschikte boom voor elke tuin!

Geschikte bomen voor kleine tuinen.

Er zijn legio mogelijkheden voor de kleine tuin waarbij iedere boomvorm een heel eigen sfeer creëert. Als eerste heb je de de bekende bolbomen, geënt op een onderstam, die makkelijke klein te houden zijn. Daarnaast heb je nog bomen die door hun natuurlijke groeiwijze een smalle kroon ontwikkelen (zuilvormen e.d.) of met hangende takken groeien (treurbomen) waardoor ze zich niet te hoog ontwikkelen. Verder de veel toegepaste vormbomen als de leibomen en dakbomen maar ook de tuinbonsai, blokvormen e.d. Of je maakt een keuze voor een boom die van nature niet zo hoog wordt. Zo'n boom heeft een natuurlijke uitstraling en karakter. 

BOLVORMIGE BOMEN

De frisgroene Bolacacia, Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera', kan jaarlijks tot op de knot worden terug gesnoeid en neemt genoegen met schrale grond. De Catalpa bign. 'Nana' ofwel de boltrompetboom kleurt met zijn grote en frisse blad vele voortuinen. De Bol-esdoorn, Acer platanoides 'Globosum' geeft een compacte en zwaar vertakte  kroon, zeer geschikt voor nestelende vogels. De bolvormige amberboom, Liquidambar styr. 'Gum Ball' heeft bovendien een hele mooie herfstkleur. Bekijk onze rubriek bolbomen en kies uit de vele mogelijkheden.

ZUILBOMEN

De Ulmus carpinifolia Wredei, de goudiep heeft mooie goudgele uitloop van het blad. Een langzaam groeiende zuilboom is de Prunus serrulata 'Amanogawa', een Sierkers met verticale takken, een volle witroze bloei in het voorjaar en met hele fraaie geel-rode herfsttinten. De zuilamberboom, Liquidambar styr. 'Slender Silhouette' heeft prachtige blad en herfstkleuren en de zuilbeuk, Fagus sylv. 'Dawyck Gold' is een prachtige beuk met goudgroene bladeren.

Voor de overige zuilbomen verwijs ik u graag naar onze groep zuilbomen.

Ulmus hollandica 'Wredei'Fagus sylvatica 'Dawyck Gold'

TREURBOMEN

De Prunus x yedoensis 'Ivensii', Yoshinokers is een treurboom met prachtige bloesem. Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula' is zeer bijzonder qua vorm en kleur in voorjaar, zomer en herfst. De Pyrus salicifolia 'Pendula' is een makkelijke boom die een met zijn grijsgroene blad een heel eigen uitstraling heeft

Bekijk ons aanbod treurbomen

VORMBOMEN

Voor een kleine tuin kunnen ook diverse vormbomen geschikt zijn. Dit zijn vaak bomen die door snoei in vorm gehouden worden waardoor ze passen in bijna elke tuin. Denk aan de dakbomen of leibomen die u op onze webshop kunt vinden. Bekend zijn de dakplataan en de leilinde maar er zijn veel meer soorten leverbaar. Daarnaast heb je nog de tuinbonsais, voor een japanse sfeer, en andere snoeivormen als blokken, zuilen, knotvormen en kegels. 

MEERSTAMMIGE BOMEN

Vindt u één stam te statisch en zoekt u een natuurlijk grillig beeld gevormd door diverse stammen, dan is er een keuze te maken uit onze meerstammige bomen. Dit zijn bomen met meerdere stammen of bomen die ontstaan zijn uit een struikvorm. 

KLEINE BOMEN

De zevenzonenboom is een unieke boom die met zijn late bloei waardevol is voor de insecten. De Cercis canadensis 'Forest Pansy' heeft prachtige bladeren en een grillige groei. Bekend is de wintergroene glansmispel, Photinia fraseri 'Red Robin' met het jonge rode blad. De fluweelboom, Rhus typina, heeft mooie herftskleuren en opvallend rode zaadpluimen. De gele kornoelje, Cornus mas, bloeit in de winter met gele bloemen. 

Niet vergeten:  Bomen hebben bewortelbare ruimte nodig, zie ons thema bomen in verhardingen.  Zonder zuurstof, water en voeding geen mooie boom.

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring