Terug naar bomen

Vormbomen Tuinbonsai

Haal een japanse sfeer in uw tuin met een tuinbonsai!

Elk jaar weer helemaal zen worden met het snoeien van de bonsai? Bestel online een van onze tuinbonsai en zet hem op een mooie plek in uw tuin. Tuinbonsai vindt u bij ons in verschillende soorten en maten. 

Tuinbonsai kopen? 

Een tuinbonsai kopen? Om een Japanse tuin aan te kleden als opvallende solitair in de tuin of gewoon omdat u ze mooi vindt. De tuinbonsai zijn allemaal uniek en hebben hun eigen uitstraling en karakter.  We adviseren dan ook altijd om deze persoonlijk bij ons op de kwekerij te komen uitzoeken. U bent van harte welkom!

Wat is een tuinbonsai?

Uit Japan.

De bonsai is Japanse kunst, de bedoeling van bonsai is het kweken van een miniatuur boom in een pot. Deze miniatuur bomen gebruikte ze bij de meditatie. Tegenwoordig zijn de tuin bonsai nog erg populair. De bomen passen perfect in een Japanse tuin, bijvoorbeeld in combinatie met één van de Acer palmatum soorten, of gewoon in de kleinere tuin. Een tuin bonsai geeft door zijn volle vertakking een uitstekende nest gelegenheid voor de kleinere vogels.

 

Op de kwekerij

Op de kwekerij hebben wij ook bonsai bomen, dit zijn geen echte bonsais. Deze bomen staan in de grond en hebben fraaie vertakkingen met bolletjes van bladeren. Deze bomen hebben een grote van 1.50 tot 3 meter.

Door het regelmatig snoeien van de bonsais zijn ze mooi vertakt en zijn de bollen vol met bladeren. De stam wordt vrijghouden van waterlot zodat de boom alle energie kan stoppen in het maken van volle bollen.

Een aantal tuinbonsai die op onze kwekerij staan zijn:

Platanus hispanica
Pyrus calleryana 'Chanticleer'
Carpinus betulus
Fagus sylvatica 'Atropunicea'
Acer campestre

Snoei en verzorging tuinbonsai.

Het snoeien van een tuinbonsai is een heerlijke bezigheid waarbij je helemaal tot rust komt. Om de karakteristieke vorm van een tuinbonsai te behouden is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Het beste resultaat krijgt u door twee keer per jaar te snoeien. Aan het begin van de zomer, na de langste dag, en nogmaals aan het eind van de zomer.

De bonsai behoren veel terug gesnoeid te worden en zullen dus vooral in stam breedte groeien. Snoei met een heggeschaar of snoeischaar de groeischeuten eraf zodat er een strak resultaat komt. Verwijder het stamschot met een snoeischaar en scheer de wolken met een heggeschaar. Het is natuurlijk altijd mogelijk om de tuinbonsai naar eigen wens uit te laten groeien of eventueel takken/armen te verwijderen. 

Bonsaiboom water geven

Het is belangrijk om je tuinbonsai genoeg water te geven. De hoeveelheid water is afhankelijk van het soort tuinbonsai. Er is geen regel hoeveel water een bonsai boom nodig heeft. Het is in ieder geval goed om te kijken of de grond vochtig genoeg is. 

Bonsai gereedschap

Voor de verzorging van bonsai heb je goed gereedschap nodig. Voor beginners zijn er bijvoorbeeld starters kit. Is het verzorgen van een bonsai een grote hobby en ben je er intensief mee bezig? Dan zul je meer gespecialiseerde gereedschap nodig hebben. 

Scharen heb je nodig om kleine takjes, loof, wortels of twijgen te knippen. Mocht je een kleine bonsai hebben, raden wij je aan om geen grote scharen te kopen.

Concaaftangen zijn handig om takken va de stam te snoeien. Er zijn verschillende maten concaaftangen te koop.

Mochten takken of stammen te dik zijn om te snoeien met een tang raden wij een zaag aan. Wees hierbij wel voorzichtig! Door te hard te duwen bij het zagen kun je het zaagblad breken of verbuigen. 

Het planten van een tuinbonsai

Als u een tuinbonsai koopt is het natuurlijk van belang dat deze een goede start krijgt. Wij kunnen het aanplanten voor u verzorgen of u doet dat zelf. Maak gebruik van onze aanplantinstructie om de boom de beste start te geven.

Kies de beste standplaats voor jouw tuinbonsai uit. Een tuinbonsai blijft lang mooi wanneer hij op een lichte plek staat. Het is afhankelijk van het soort tuinbonsai hoeveel licht hij nodig heeft. Heb je een tuinbonsai staan in je tuin? Zorg er dan voor dat de boom omringd is door groen zoals gras en planten. Op deze manier stimuleer je de luchtvochtigheid voor bonsaibomen die buiten staan.

Welke bonsai kopen?

Bonsai boom voor buiten kopen? Wij helpen u graag bij het maken van een keuze. Zo zijn niet alle bonsai soorten geschikt om buiten te staan. Het is ook belangrijk om op voorhand te bedenken waar je de boom wilt plaatsen. Zo kun je rekening houden met het soort boom en de standplaats. Zorg ervoor dat je goed weet welk soort bonsai je hebt aangeschaft. Dit is van belang zodat de boom de juiste verzorging krijgt. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring