Terug naar bomen

Tamme kastanje

Naast de Paardenkastanje is de tamme kastanje een veel voorkomende kastanjeboom. De tamme kastanje, Castanea sativa, kan uitgroeien tot een grote en brede boom en heeft langwerpig lancetvormig blad.  Aan het begin van de zomer bloeit de boom met langwerpige katjes die als een soort pruik op de boom aanwezig zijn. Hierna komen de tamme kastanjes aan de boom in scherpe stekelige bolsters. Deze kastanjes zijn op allerlei manier te bereiden maar ook goed rauw eetbaar. De Romeinen hebben deze boom naar ons land gebracht omdat ze de rijke opbrengst op waarde schatten.

Hoe kun je de tamme kastanje herkennen?

De tamme kastanje boom is een opvallende boom door het grote langwerpige blad met de grof getande bladrand. De bladeren zijn groen/donkergroen aan de bovenkant en de onderkant is lichter van kleur. De bloei opvallend omdat de langwerpige katjes met hun wit/groene kleur als een soort pruik de boom versieren. Na de bloei komen de tamme kastanjes aan de boom. Veilig in hun scherpe stekelig bolsters krijgen ze de tijd om te rijpen. In de herfst kunnen deze kastanjes geraapt worden. Anders dan de oneetbare kastanjes van de paardenkastanjes hebben de tamme kastanjes een platte kant en een pluimpje aan het puntje.

Zijn tamme kastanjes gezond?

Tamme kastanjes, de vruchten van de Castanea sativa, zijn prima te eten. Zowel rauw als verwerkt in en tot allerlei gerechten zijn het hele gezonde noten. Ze bevatten weinig vet maar zijn wel rijk aan koolhydraten, vezels en eiwit. Daarnaast nog een lading vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Volgens kenners zijn de tamme kastanjes het lekkerst als ze gepoft worden. Kerf dan wel een kruis in de bovenkant van de kastanjes omdat ze anders als popcorn de lucht in stuiteren.

Tamme kastanjes zijn een mooie toevoeging in de eetbare tuin in combinatie met bessen, noten en andere fruitbomen.

Ik wil een tamme kastanjeboom kopen voor mijn tuin, waar moet ik aan denken?

Als u een tamme kastanje wilt kopen is het goed om na te gaan of deze boom in uw tuin past. Een tamme kastanjeboom kan best groot worden, in de natuur tot soms wel 30 meter hoog. Als er weinig ruimte is kunt u er voor kiezen om de kastanjeboom jaarlijks of om het jaar te snoeien om de boom in toom te houden. Een alternatief is de Castanea sativa ‘Lyon’, een cultivar die speciaal gekweekt is voor de hoge opbrengst en ook nog eens een heel stuk kleiner blijft. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een meerstammige boom. Deze boom zal zich in verhouding meer ontwikkelen in de breedte omdat de energie en het wortelvolume verdeeld wordt over meer toppen zal de boom ook minder snel hoog worden.

De standplaats en verzorging van een tamme kastanjeboom

Een tamme kastanje boom plant u het beste op een zonnige plek. Een tamme kastanje is niet veeleisend wat betreft de grondsoort maar houd wel van een goed doorlatende grond. Bij het planten van een tamme kastanje is het raadzaam om de grond te verbeteren met Vivimus om zo het bodemleven op gang te helpen en de bodemstructuur te verbeteren. Zorg de eerste jaren ook voor genoeg water.

De tamme kastanjeboom snoeien.

Een tamme kastanjeboom kan het beste in de periode na de langste dag gesnoeid worden. Snoei de schurende en kruisende takken weg en zorg voor een mooi open kroon voor een rijke opbrengst. Snoei nooit meer dan 20% van het bladvolume weg om er voor te zorgen dat de boom zich nog goed kan herstellen.

Een tamme kastanjeboom kopen?

Wilt u ook een mooie boom in de tuin en genieten van de heerlijke aardse smaak van tamme kastanjes? Bestel dan gemakkelijk online de tamme kastanje van uw keuze of kom langs om een tamme kastanjeboom uit te zoeken. Wij kunnen de boom ook bij u in de tuin aanplanten zodat de boom de best mogelijke start krijgt die mogelijk is! Laat ons u adviseren over een goede keuze.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring