Wat is een paardenkastanje?
Paardenkastanjes, Aesculus, zijn bomen met grote herkenbare, handvormige, bladeren. De Paardenkastanje groeit uit tot een grote boom die wel 30 meter hoog kan worden. De grote takken groeien grillig uit in de breedte wat de boom een mooie karakteristieke uitstraling geeft ook in de winter. De boom kan wel 250 jaar oud worden en ontwikkeld bij het ouder worden een prachtige ruwe bast. In de herfst verkleurt het blad van de kastanjeboom naar de kleuren goudgeel en oranje. De kastanjes zijn typisch voor herfstversieringen en stukjes en worden dan ook massaal door kinderen en volwassen verzameld. Kortom, de paardenkastanje biedt het hele jaar door een meerwaarde in de tuin.
Oorspronkelijk komen de paardenkastanjes voor op het noordelijk halfrond in voornamelijk Noord-Amerika, Zuidoost-Europa, de Himalaya, China en Japan. In het midden van de 16e eeuw is de paardenkastanje in West-Europa ingevoerd.
Wat heeft de kastanje met paarden te maken?
Paardenkastanjes danken hun naam aan een oude gewoonte om paarden die veel moesten hoesten deze kastanjes te voeren. Het zou helpen tegen de hoest en goed zijn voor drachtige merries. De onderbouwing hiervoor is wel wat beperkt dus ik zal het niet proberen. Een andere uitleg is dat de naam paardenkastanje komt van de hoefijzervormige afdruk die afgevallen bladeren nalaten.
Welke soorten paardenkastanjes zijn er?
Als je een kastanjeboom wilt kopen is het natuurlijk wel goed om te weten welke soorten er zijn. De bekendste paardenkastanje is de gewone of wilde paardenkastanje,
Aesculus hippocastanum, met witte bloemen. De rode paardenkastanje,
Aesculus x carnea, is ook op meerdere plekken te vinden. De Briotii is een goede rode paardenkastanje die ook wat kleiner blijft dan het soort en veel minder overlast van
kastanjes geeft. Naast deze soorten is er ook witbloeiende
Baumanii die vaak als laanboom toegepast is omdat hij geen kastanjes geeft. Verder is er de klein blijvende rode pavia,
Aesculus pavia ‘Rosea Nana’ die prima in een wat kleinere tuin kan staan. buitenbeentje, maar zeker de moeite waard, is de
Aesculus parviflora. Deze herfstpaardenkastanje is een struik die tot 4 meter hoog kan worden en zich doormiddel van worteluitlopers vermenigvuldigt.
Verzorging van een paardenkastanje
Als je een paardenkastanje koopt wil je hem natuurlijk de best mogelijk start geven. Wij kunnen de boom natuurlijk voor u aanplanten. Als u de boom zelf aanplant raden wij aan om de grond te verbeteren met
Vivimus. De paardenkastanje houdt van een goed doorlatende vochtige grond maar stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. Een goede doorlatende standplaats met voldoende vocht en doorwortelbare ruimte zorgt er ook voor dat de paardenkastanje beter bestand is tegen de kastanjebloedingsziekte.
Een paardenkastanje kopen?
Bij Ten Hoven Bomen uit Apeldoorn kunt u de paardenkastanje kopen die u wilt. Wilt u ook zo'n mooie majestueuze boom om zomers lekker in de schaduw te zitten? Bestel gemakkelijk online de soort van uw keuze en binnenkort kunt u zelf genieten van de meerwaarde die de paardenkastanje jaarrond biedt!