Terug naar bomen

Vormbomen, Bogen en poorten

Een natuurlijke poort of boog in de tuin?

Met een rode of groene beuk en de haagbeuk als boogvorm kunt u prachtige poorten maken. Maak prachtige doorkijkjes, creëer spannende plekken geef uw tuin de uitstraling van een oud landgoed. Daarnaast kunnen boogvormen gebruikt worden voor het maken van prieelen of om standbeelden en tuinkunstwerken te omlijsten. 

Boogvormen worden gekweekt door een plant aan een halfronde ijzeren stok te binden. De boog wordt jaarlijks gesnoeid en aangebonden om een mooi vertakte plant te krijgen in een strakke vorm.

Wij bieden verschillende soorten bogen aan. Bij de rode of groene beuk blijven de dorre bladeren de hele winter in de boom hangen wat ook in de winter er voor zorgt dat de vorm van de boog duidelijk te zien is. Bij de haagbeuk is dit vaak ook het geval maar kan dit per jaar of per plant verschillen.

Planten, snoei en verzorging van een boogvorm.

Als u een boogvorm gaat planten is het belangrijk om dit op een goede manier te doen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit evenhoog is als de omliggende grond en graaf de gaten ruim uit. Bekijk onze aanplantinstructie. Zet de bogen op hun plek tegenover elkaar en zorg ervoor dat ze mooi aansluiten. Het is natuurlijk ook mogelijk om de bogen wat verder uit elkaar te zetten en ze te verbinden met een bamboestok.

Boogvormen als poort of andersinds worden vaak in combinatie met een haag toegepast. Ze kunnen dan ook gelijktijdig met een haag gesnoeid worden. De eerste keer aan het begin van de zomer en, om hem mooi strak de winter in te laten gaan, aan het eind van de zomer nogmaals. Scheer met een heggeschaar de boog mooi strak en zorg ervoor dat hij naar boventoe taps toeloopt zodat er overal genoeg zonlicht bij kan. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag om te voorkomen dat de bladeren verbranden. Nieuwe takken kunnen eventueel aangebonden worden om er voor te zorgen dat de bogen sneller vol worden.

Na het snoeien is het verstandig om de bogen te bemesten om een goed herstel van de te bevorderen. 

Watergeven is zoals bij alle bomen en planten natuurlijk belangrijk. Zeker de eerste jaren na het planten vraagt dit extra aandacht. Bekijk ons advies water geven.

 

 

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring