Bomen met mooie herfstkleuren

Welke bomen hebben mooie herfstkleuren en waar komen die kleuren vandaan?

Wat zijn herfstkleuren?

Een heel aantal soorten bomen verkleuren in de herfst. Veel bekende, inheemse bomen, verkleuren naar geel tot bruin. Loop maar eens door een beuken- of eikenbos en je weet wat ik bedoel. Daarnaast zijn er nog een heel aantal soorten die meer neigen naar helder oranje zoals bijvoorbeeld de krentenboom. De meest opvallende zijn wel de bomen die helderrood tot purper paars verkleuren of die in allerlei kleuren komen te staan.

Wat gebeurt er in de herfst?

Bladeren vallen natuurlijk niet zomaar. Dat heeft alles te maken met het proces dat de bladgroenkorrels in de bladeren suikers en zuurstof produceren met de hulp van zonlicht en water. In de herfst worden de dagen korter en kunnen de bladgroenkorrels hun werk niet meer goed doen. De bladgroenkorrels worden teruggetrokken, de energie die er nog is wordt opgeslagen in de takken en stam. De opening tussen de takken en de bladeren wordt afgesloten en het blad gaat vallen.

Hoe ontstaan de verschillende herfstkleuren?

Als eerste: De vele kleuren groen die zichtbaar zijn in de natuur zijn altijd een combinatie van bladgroenkorrels en andere pigmenten die samen de kleur van de bladeren bepalen. Deze andere pigmenten spelen dan ook een belangrijke rol bij de verkleuring in de herfst.

Doordat de bladgroenkorrels weggaan krijgen de anderen aanwezige kleurpigmenten een kans  en geven deze de bladeren een mooie herfstkleur. Gele bladeren komen van het pigment Xantofyl, oranje komt van de Caroteen(net als in wortels) en Tannines zorgen voor bruine bladeren. Alleen bij rode bladeren gaat het net even anders. Deze worden voor een groot deel pas aangemaakt in de herfst. Helderrode bladeren komen van het pigment Antocyaan en dit pigment wordt meer aangemaakt op zonnige dagen.

Wat zijn bomen met mooie herfstkleuren?

Er zijn heel veel soorten met een opvallende herfstkleur. Hieronder zet ik er een aantal op een rijtje:

Rood/oranje herfstverkleuring.

De Amberboom spant misschien wel de kroon maar ook de Perzisch IJzerhout en de Japanse Esdoorn zijn prachtig om te zien. Zo helderrood dat het soms wel licht lijkt te geven op een zonnige herfstdag. Bekend zijn natuurlijk ook de esdoorn soorten zoals de Rode esdoorn, Acer rubrum ‘Red Sunset’. Kornoeljes hebben ook een mooie melange van rode en oranje tinten. Ook verschillende sierkersen, zoals bijvoorbeeld de ‘Rancho’ en de bekende ‘Kanzan’ zijn ook in de herfst vol van kleur.

De Krentenboom is een bekende verschijning aan de rand van de bossen. Deze verkleurt geel tot helderoranje. De Moeraseik, Quercus palustris, en de Amerikaanse eik, Quercus rubra, verkleuren regelmatig ook in allerlei oranje tot rood tinten.  Twee relatief onbekende bomen met een mooie rood/oranje herfstverkleuring zijn de Zuurboom, Oxyndendrum en de Zwarte tupeloboom, Nyssa sylcatica. En eentje die je misschien vooral van vroeger kent maar de laatste tijd steeds populairder is geworden, de Fluweelboom,

Goud/gele herfstverkleuring

Grote bomen als de linde en de tulpenboom verkleuren vaak goudgeel. De Valse Christusdoorn heeft een hele mooie heldergele verkleuring net als de Japanse Notenboom. Iets heel anders is de naaldverliezende boom de Larix die ook prachtige herfstverkleuring kent.

Bomen met herfstkleuren kopen?

Het beste moment om deze bomen uit te zoeken is natuurlijk in de herfst. Bewonder zelf de prachtige bladeren en bestel snel zo’n mooie herfstboom. Wij hebben honderden kleuren en vormen bomen. De herfst is hét moment om een boom te planten!

Uitgelichte producten

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring