Dracht bomen voor bijen

Bijen

De bij heeft het moeilijk! Er is minder ruimte voor groen en door groenvoorzieners worden drachtbomen vaak voor de bloei gesnoeid. Daarnaast is de varroamijt een grote bedreiging voor de bij. 

Drachtbomen zijn bomen die nectar en/of stuifmeel afgeven aan de bijen. De drachtboom en bijen leven in symbiose, de bomen geven nectar af en de bijen helpen bij de voortplanting. Bijen zijn zeer belangrijk want zonder bijen krijgen we geen vruchten aan een heel aantal bomen en planten. Om een verschil te maken hebben de bijen volwassen bomen nodig met een grote kroon. Bij sommige soorten bomen bloeit de boom pas echt na een aantal jaren.

Soorten bomen

De volgende bomen zijn zeer geschikt als drachtboom: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde. Bomen moeten geplant worden op een voor de boom geschikte standplaats. Goed water geven is erg belangrijk voor de aanmaak van de nectar. Naast de boven genoemde soorten zijn ook de fruitbomen goede dracht planten.  Om de bloei periode zo ver lang mogelijk te maken is het een goede optie om een Honingboom (Sophora) en of de Bijenboom (Tetradium) aan te planten. Deze bomen met toepasselijke namen bloeien nog tot in september. Een boom die de laaste jaren steeds bekender wordt onder bijenhouders is de Heptacodium miconoides die naast zijn opvallende bloei, in september tot soms wel oktober, decoratieve stam en bladeren heeft.

Bijenhaag

De Bijenhaag is een haag met veel bloesem, dit is verdeeld over verschillende periodes in het jaar zodat deze bijenhaag een lange periode bloeit. Deze bijenhaag heeft wel voldoende ruimte nodig (circa 4 meter) om uit te groeien tot een grote brede bloesemhaag. De planten van een bijenhaag kunnen natuurlijk ook gebruikt worden om bossages, groenstroken en wilde borders aan te leggen.

Een bijenhaag bestaat uit de onderstaande soorten:

- Vlinderstruik
- Rode Kornoelje
- Hazelaar
- Eenstijlige meidoorn
- Kardinaalsmuts
- Sporkehout
- Wilde Liguster
- Gewone vogelkers
- Sleedoorn
- Wegedoorn
- Zwarte bes
- Aalbes
- Bosroos
- Wilde lijsterbes
- Gelderse roos

Op onze webshop zijn verschillende soorten drachtbomen te vinden in verschillende soorten, maten en prijsklassen. 

 

 

 

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring