Bomen in verharding

Bomen hebben de ruimte nodig om te groeien, dit geldt niet alleen voor boven de grond maar ook onder de grond. Wanneer een boom niet de ruimte krijgt zijn wortels te ontwikkelen zal de boom niet stabiel zijn en niet genoeg voeding kunnen opnemen om te overleven.

Er zijn bomen die verharding beter verdragen dan andere bomen. Er zijn richtlijnen voor de minimale doorwortelbare ruimte waar de standplaats aan moet voldoen. Bomen van hoger dan 15 meter hebben een doorwortelbare ruimte nodig van 25 tot 40 m3, bomen 10-15 meter hebben een doorwortelbare ruimte nodig van 15-25 m3, kleinere bomen tot 10 meter hoog hebben een doorwortelbare ruimte nodig van 5-12 m3.

Bij het planten van bomen in bestrating is het belangrijk te zorgen voor genoeg zuurstof dit is mogelijk door het plaatsen van beluchting slangen. Door de bestrating is de grond verdicht, deze grond bevat geen zuurstof en de wortels zullen hier moeilijk door heen kunnen groeien.

Een goed water doorlatende grond geeft de boom minder kans op verstikken, blijven de wortels te lang in het water staan krijgt de boom een zuurstof te kort waardoor de boom zal stikkend. Natuurlijk heeft de boom wel water nodig, na de aanplant moet de boom regelmatig water krijgen. Dit kan hand matig of bijvoorbeeld door middel van en druppel systeem.

Een aantal soorten die verharding goed verdragen zijn:

Tilia cordata

Salix alba

Platanus orientalis

Lirodenderon tulpifera

Liquidambar soorten

Gleditsia soorten

Aesculus hippocastanum

Zelkova serrata

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring