De blauwe regen behoort tot een van de meest indrukwekkende tuinplanten. Het is een geslacht van klimplanten, afkomstig uit de familie van de vlinderbloemen (fabaceae), die vooral als sierplant wordt gebruikt. We onderscheiden twee soorten blauwe regen: De Japanse blauwe regen (wisteria floribunda) en de Chinese blauwe regen (wisteria sinensis). Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten is de groeirichting; de Japanse soort groeit linksom en de Chinese soort rechtsom. Van beide soorten bestaan ook nog verschillende varianten, allemaal met hun eigen unieke kleuren en kenmerken. De meeste varianten hebben opvallende blauwe of paarse bloemen, maar er is bijvoorbeeld ook een witte regen.

Wat moet ik weten over blauwe regen?

Wilt u blauwe regen kopen? Dan is het goed om te weten dat de zaadjes en de peulen van de blauwe regen zitten, bijzonder giftig zijn. Daarnaast kan het sap van de plant hevige oogirritaties veroorzaken. Gaat u blauwe regen snoeien, dan is het dus zeker aan te raden om handschoenen te dragen.

Wilt u in verband met jonge kinderen of huisdieren geen risico nemen maar wel graag een kleurrijke sierplant? Dan zijn hortensia’s een mooi alternatief.

Blauwe regen planten, wanneer kan ik dat het beste doen?

De blauwe regen planten doet u het beste in het voorjaar. Deze winterharde plant groeit vrijwel overal in halfschaduw en volle zon en zal het heel goed doen in een bodem met wat bemesting. Omdat er geen hechtwortels aan de takken zitten (zoals bij een Ierse klimop), hebben deze in vooral het begin wel een beetje steun nodig. Door een aantal van de wat langere takken horizontaal langs een muur of hek te begeleiden, creëert u het mooiste resultaat.

Wanneer bloeit de blauwe regen?

Vanaf april zullen er uit de donkergekleurde knopjes vele bloemtrossen verschijnen. De Japanse blauwe regen en de Chinese blauwe regen bloeien beiden in mei en juni.

Wanneer blauwe regen snoeien?

De blauwe regen staat erom bekend een zeer sterke plant te zijn die snel groeit. Wanneer er niets aan gedaan wordt, kunnen sommige varianten tot wel 20 meter hoog en tot 10 meter breed klimmen. De uitlopers kunnen bovendien schade veroorzaken aan gevels, dakgoten, pergola’s en omheiningen. We raden daarom aan om de blauwe regen twee keer per jaar te snoeien. Snoei sowieso in de zomer (juli of augustus) de zijtakken terug tot er ongeveer vijf tot zes bloemknoppen overblijven en knip ook de nieuwe jonge takjes weg. In januari of februari kunt u nog eens snoeien, zolang er in die week geen vorst is. U kunt dan de zijtakken tot twee of drie knopjes terugsnoeien. Uit de knopjes die overblijven zullen in het voorjaar schitterende bloemtrossen groeien.

Blauwe regen kopen?

Wilt u zo’n mooie wisteria sinensis kopen? Of heeft u interesse in een van de andere blauwe regen varianten? Dan bent u bij Ten Hoven Bomen aan het juiste adres. Komt u ergens niet uit? Neem dan gerust even contact met ons op. Onze medewerkers staan u graag te woord!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring