Op zoek naar een grillige boom met mooie bloesem die niet te groot wordt? Misschien is de Judasboom wel wat voor u! De Judasboom, Cercis siliquastrum, is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. In april en mei, al voordat het blad aan de boom komt, bloeit de Judasboom met opvallend roze/paarse bloemen die in groepjes op takken staan.  De Judasboom wordt niet zo groot wat hem uitermate geschikt maakt als u niet zoveel ruimte in de tuin heeft. Naast de veel voorkomende Cercis siliquastrum is er ook de Chinese Judasboom, Cercis chinensis en de Amerikaanse Judasboom, Cercis canadensis. 

Waarom is de Judasboom een geliefde boom?

De Judasboom is een opvallende verschijning. Veel mensen kopen de Judasboom omdat het allerlei positieve eigenschappen verenigt: Opvallende bloemen, mooi hartvormig blad, grillige vorm en geschikt voor een wat kleinere tuin. Decennia geleden was de Judasboom nog een grote zeldzaamheid maar tegenwoordig wordt de Cercis steeds vaker aangeplant. Steeds meer mensen kopen de Judasboom om ook te genieten van de roze wolk in eigen tuin. De Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ is een prachtig grillig groeiende boom met opvallend wijnrood blad.

Welke soorten Judasbomen zijn interessant?

De meest voorkomende Judasboom is de Cercis siliquastrum die ook wel Europese of gewone judasboom wordt genoemd. De Cercis canadensis ‘Forest Pansy’, ook wel Amerikaanse Judasboom genoemd is een echte aanrader. Deze meerstammige of kleine boom heeft prachtig wijnrode grote bladeren met een duidelijke hartvorm. Een goed alternatief voor de bekende Roodbladige sierpruim. Van de Chinese Judasboom, Cercis Chinensis, is vooral de ‘Avondale’ een bekend soort.

Waar komt de naam Judasboom vandaan?

De naam Judasboom heeft zijn oorsprong, net als de Valse Christusdoorn, in de oud Christelijke traditie. Judas is natuurlijk niet de meest positieve figuur uit de Bijbel. De Cercis siliquastrum dankt zijn Nederlandse naam, Judasboom, aan het verhaal uit de overlevering dat Judas zich na zijn verraad zou verhangen hebben aan deze boom. De bloemen zouden dan ook oorspronkelijk wit zijn geweest en van schaamte verkleurd zijn naar de huidige kleur rood/roze paars. De boom komt in ieder geval oorspronkelijk wel voor in Judea. Misschien is het verhaal minder spannend en is Judasboom gewoon een verbastering van Judea’s boom.

Is de Judasboom winterhard?

De judasboom staat soms nog bekend als een boom die niet tegen vorst kan. Wij hebben de ervaring dat dit heel erg meevalt. Een jonge of net aangeplante boom kan wel eens wat invriezen als het echt hard vriest maar een volwassen boom is helemaal winterhard. Bij jonge bomen is het vaak al voldoende om de bevroren takken aan het begin van de zomer wat terug te snoeien waarna deze weer gewoon uitloopt.  

Snoeien van een Judasboom.

Een Judasboom is een langzaam groeiende boom die vaak weinig snoei vereist. Aan het begin van de zomer kan beschadigt en dood hout weggesnoeid worden. Bij meerstammige judasbomen als de Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ is het ook mooi om de onderste stammen vrij te snoeien van kleine takken zodat de stammen mooi uit de verf komt

Een Judasboom kopen?

Bij ons vindt u allerlei soorten judasbomen. Meestal proberen we ook een aantal mooie solitaire meerstammen voorradig te hebben. Bekijk ons actuele aanbod online.
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring