Welke planten kies je voor een mediterrane tuin?

Welke planten voor een mediterrane tuin?

De milde winters en hete, droge zomers van het Middellandse Zeegebied leent zich uitstekend voor robuuste, laaggroeiende planten die het goed doen in dit klimaat. Mediterrane planten kunnen prima tegen droogte en veel zon en de meeste soorten stellen weinig eisen aan de grond – sommige wortelen zonder problemen in zand en grind. Je kunt je voor de beplanting van je mediterrane tuin laten inspireren door de wilde planten van de Provence, maar ook door de kleurrijke Toscaanse tuinen of de binnenplaatsen van Andalusische haciënda’s. Hou er wel rekening mee dat we in Nederland strengere winters hebben dan in Zuid-Europese landen. Kies dus bij voorkeur voor mediterrane planten die winterhard zijn. Als je kiest voor bomen en planten die wat vorstgevoelig zijn, plant deze dan op een beschutte plek. Dat wil zeggen: Uit de wind op een plek waar het niet zo koud wordt.

Top 10 mediterrane planten en bomen

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met je mediterrane tuin? Met onze top 10 mediterrane planten en bomen helpen we je op weg!

#1. Lavendel

Lavendel kan heel goed tegen droogte en is een van de makkelijkste planten die er zijn. Het ruikt heerlijk en helpt ook heel goed om muggen op afstand te houden. Lavendel mag eigenlijk in geen enkele mediterrane tuin ontbreken! 

#2. Siergrassen

Siergrassen zijn eveneens geschikt om een mediterrane sfeer in de tuin te creëren. Vooral soorten zoals de palmlelie(Yucca filamentosa) zijn erg geschikt en nog volledig winterhard ook. 

#3. (Dak)Plataan

Voor veel mensen is de dakplataan (Platanus hispanica) bij uitstek een boom voor een mediterrane sfeer. En terecht. Met zijn frisgroene grote bladeren en de decoratieve stam is het een echte sfeermaker!

#4. Bamboe

Bamboe is verkrijgbaar in een breed scala aan soorten en is een van de sterkste en makkelijkste planten die er zijn. Er zijn zowel woekerende als niet-woekerende soorten, waarvan een groot deel winterhard is. Perfect voor een mediterrane tuin dus!

#5. Toscaanse jasmijn

De Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimplant die ook als bodembedekker kan worden gebruikt. Hoewel de jonge plantjes wel wat bescherming tegen vrieskou nodig hebben, zijn de meerjarige exemplaren bestand tegen temperaturen tot 17o onder nul.

#7. Steeneik/Kurkeik

Deze eikensoorten lenen zicht uitmuntend als groenblijvende bomen in een mediterrane tuin. De steeneik (Quercus ilex) is een makkelijk te snoeien boom met mooie grijsgroene bladeren. De Kurkeik (Quercus suber) heeft een mooie grillige stam met een diepgegroefde bast. 

#9. Vijg

Als je gaat kijken naar andere meerstammige bomen met een mediterrane uitstraling, dan is de vijg (Ficus carica) een aanrader. Er zijn meerdere cultivars die prima geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. 

#10. Italiaanse Cypres

Even een uitstapje naar het prachtige Toscane. Het kan niet missen met deze typische Italiaanse smalle Cypres. Blijft mooi smal, kan dus ook prima in een kleinere tuin. Mooi te combineren met natuurlijk de lavendel.

Bloeiende mediterrane bomen

Als toegift nog twee prachtige bloesembomen die je direct in zuidelijke sfeer brengen.

#1 De Indische sering (Lagerstroemia indica) Een uitbundig bloeiende boom, meerstam of struik die vaak ook nog eens prachtige herfstkleuren krijgt. Met zijn mooie opvallende stam ook in de winter een plaatje.

#2 De Perzische slaapboom (Albizia julibrissin) dankt zijn naam aan de grote samengestelde bladeren met een fijne structuur die zich elke avond dichtvouwen. De bloesem is uniek in zijn soort en heeft een exotisch uitstraling. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring