Terug naar bomen

Perzische slaapboom

Perzische slaapboom

De Perzische slaapboom, Albizia julibrissin wordt ook wel zijdeboom genoemd. Deze opvallende boom met zijn prachtige bloeiwijze is een echte aanwinst voor de tuin. Het fijne samengestelde blad en de bijzondere groeiwijze geven de boom een heel unieke uitstraling. De bloemen van de Albizia komen in de periode juni t/m augustus aan de boom en zijn roze tot paars van kleur met een bijzondere vorm. Aan deze zijdezachte bloemen dankt de albizia zijn Nederlandse naam: zijdeboom.
De Albizia komt oorspronkelijk voor in de tropische en subtropische gebieden van Europa, Afrika en Azië. In 1745 kwam de boom via Engeland Europa binnen. 

Is de Perzische slaapboom winterhard?

De Perzische slaapboom is niet geheel winterhard maar zeker in de milde winters van afgelopen jaren doet de boom het heel goed. Het kan soms gebeuren dat een aantal takken wat bevriezen maar deze kunnen dan gewoon teruggesnoeid worden. Als de boom op een beschutte plek staat kan hij temperaturen van -10 tot -15 goed verdragen. Jonge bomen moeten wel beschermd worden tegen erge vorst. Op onze kwekerij hebben we Perzische slaapbomen staan die al jarenlang de winters prima doorkomen. Soms bevriezen er wat takken maar als deze weggesnoeid worden loopt de boom in het voorjaar weer heel mooi uit!

Hoe zorg ik goed voor mijn perzische slaapboom?

De Perzische slaapboom heeft relatief weinig verzorging nodig. Na een strenge winter kunnen de bevroren takjes weggesnoeid worden. Verder kan de vorm van de boom in de periode juli/augustus gecorrigeerd worden. Meerstammige bomen kunnen rond deze tijd ook eventueel opgekroond of de stammen vrij gesnoeid worden. Snoei altijd met scherp gereedschap om de schade aan de boom zo klein mogelijk te houden. Snoei nooit teveel in een keer weg maar verdeel de snoei over een langere periode.
 

Perzische slaapboom kopen?

Op zoek naar een tropische verrassing? De Albizia julibrissin is een opvallende boom met mooi samengesteld blad en unieke bloemen. Als de zon ondergaat vouwen de bladeren van de Albizia zich samen en gaan 'slapen'. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring