Wat zijn de beste bomen voor schaduw?

Wat zijn de beste bomen voor schaduw?

De meeste bomen vereisen een zonnig plekje, omdat ze behoefte hebben aan voldoende licht om goed te groeien. Nu kan het natuurlijk zijn dat de plek waar je een boom in je tuin wilt neerzetten, altijd of een groot deel van de dag in de schaduw valt. Welke bomen kunnen in de schaduw geplant worden? En waar moet je zoal rekening mee houden bij schaduw bomen?

De beste bomen voor in de schaduw

De planten en bomen die in de schaduw goed groeien, zijn doorgaans soorten die oorspronkelijk in de bossen voorkomen – waar natuurlijk altijd veel schaduw is. Deze soorten, die ook wel schaduwtolerante of schaduwverdragende bomen worden genoemd, hebben zich aangepast aan schaduwrijke omstandigheden. Ze hebben een lagere fotosynthesecapaciteit dan de boomsoorten die juist wel veel licht nodig hebben. Hieronder een aantal suggesties voor als je een boom in de schaduw van je tuin wilt planten:

Witte els

De witte els (Alnus incana), soms ook wel de grijze els of grauwe els genoemd, behoort tot de familie van de berken (Betulaceae). Het is een snelgroeiende schaduwboom die met gemak zo’n vijftien meter hoog kan worden.  

Rode Treurbeuk ‘Purpurea Pendula’

De Rode Treurbeuk (Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’), die wordt gekenmerkt door grillige vormen en een langzame groei, is perfect als solitaire schaduw boom in een middelgrote tuin. Deze soort bereikt een hoogte tussen de vijf en tien meter.

Haagbeuk

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een relatief langzaam groeiende boom voor schaduwrijke plekken, met een opvallende, gespierde stam en gewafelde bladeren.

Beukenhaag

Een beukenhaag is, mede dankzij de mooie dichte vertakking en het feit dat hij zich goed laat snoeien, perfect voor wie behoefte heeft aan meer privacy in de tuin.

Krentenboompje

Wanneer je een krentenboompje (Amelanchier lamarckii) in bloei ziet gaan, dan weet je dat het voorjaar is aangebroken! De witte bloesem maakt tegen het einde van de zomer plaats voor blauwzwarte bessen, die erg in trek zijn bij vogels en waar je zelf ook jam van kunt maken.

Veldesdoorn

De veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre) is een bijzonder sterke inheemse schaduw boom die zo’n tien tot twaalf meter hoog kan worden. Het donkergroene blad krijgt een prachtige gele kleur in de herfst.

Waar moet je verder op letten bij schaduw bomen?

Heb je eenmaal geschikte bomen voor schaduw voor je tuin uitgezocht, dan zijn er nog een aantal andere punten om rekening mee te houden.

Grondsoort

Kijk goed naar de grondsoort waar jouw schaduwboom behoefte aan heeft. De gewone beuk (Fagus sylvatica) bijvoorbeeld, stelt vrij veel eisen aan de bodem. Hij heeft een goed waterdoorlatende en humusrijke grond nodig (zandgrond/veengrond) en kan slecht tegen verharding. Haagbeuken en veldesdoorns doen het weer goed in kleigrond en zandgrond. Het krentenboompje is wat minder veeleisend; deze schaduwverdragende boom kan zich vrij makkelijk aan de bodemomstandigheden aanpassen.

Waterbehoefte 

De meeste schaduw bomen en planten vereisen een koele, vochtige plek in de schaduw of halfschaduw. Dat zal bij veel soorten betekenen dat je de grond in de zomermaanden goed vochtig moet houden. Vochtig betekent echter niet zeiknat; een goede afwatering is bij de meeste soorten wel belangrijk!

Ruimte

Ook een boom in de schaduw heeft voldoende ruimte nodig om te wortelen en te groeien. Het is daarom van belang om een schaduwboom niet op een te krappe plek neer te zetten.

Tot slot

Kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust even contact met ons op. We adviseren je graag over welke bomen voor in de schaduw het beste passen bij de omstandigheden in jouw tuin!
 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring