Welke struiken en planten zijn geschikt voor bijen?

Welke struiken en planten zijn geschikt voor bijen?

Maar liefst de helft van alle wilde bijensoorten in Nederland is bedreigd, en ook het aantal hommels in ons land gaat snel achteruit. Dat is slecht voor de natuur, maar ook voor onze voedselvoorziening. Wist je dat 80% van onze eetbare gewassen afhankelijk zijn van bestuiving door bijen, hommels en andere insecten? Gelukkig is er een manier waarop we bijen en hommels een handje kunnen helpen, namelijk door bijenvriendelijke planten in de tuin te plaatsen. Maar op welke planten en struiken komen bijen af?

Wat zijn de beste bijenplanten?

Je mag ervan uitgaan dat de soorten in onze blogpost Op welke planten en struiken komen vlinders af? ook de nodige bijen zullen aantrekken. Maar als je het echt goed wilt aanpakken, dan is het belangrijk om voor zoveel mogelijk variatie in de beplanting te zorgen. In de eerste plaats omdat je met meer variatie een betere bloeispreiding hebt, en dus een langere periode waarin hommels en bijen in de tuin voedsel kunnen vinden. Daar komt bij dat sommige planten vooral honingbijen aantrekken, en andere planten juist weer wilde bijen.

Welke planten zijn goed voor wilde bijen?

Wil je planten voor wilde bijen in de tuin planten? Dan is het goed om te weten dat wilde bijen heel anders leven dan honingbijen. Waar honingbijen bekend staan als hele sociale beestjes, zijn wilde bijen solitair; ze doen vrijwel alles alleen. En waar honingbijen een honingvoorraad aanleggen om hun kolonie de winter door te helpen, doen wilde bijen dit niet. Volwassen wilde bijen sterven namelijk voor de winter, terwijl hun nakomelingen op een veilige plek overwinteren. Een ander aspect waarin wilde bijen zich van honingbijen onderscheiden is dat ze specifieke eisen stellen aan hun leefomgeving en voedsel. Sterker nog, er bestaan solitaire bijensoorten die van slechts één plantensoort afhankelijk zijn. Deze soorten worden ook wel monofagen genoemd. Enkele soorten die goed zijn voor wilde bijen:  

Bessenstruiken

Van zwarte bessen en rode bessen tot superfoods zoals Goji bessen… eigenlijk maak je bijen met alle soorten bessenstruiken wel blij.

 

Klimhortensia

De klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) hecht zich aan schuttingen en muren en zal in de maanden juni en juli rijkelijk bloeien.

Salie 

Inderdaad, ook met kruiden kun je bijen naar de tuin lokken. Zeker met de mooie donkerpaarse bloemen van salie (Salvia nemorosa 'Ostfriesland').

Kattenkruid 

Het lang bloeiende kattenkruid (Nepeta 'Senior') is niet alleen maar geliefd bij katten, maar ook bij bijen.

Welke planten zijn goed voor hommels?

Hommels kun je extra blij maken met onder andere:

Klimop

Klimop, zoals de sterke, wintergroene Hedera helix, biedt niet alleen voedsel maar zorgt ook voor volop schuilplaatsen – iets waar hommels veel behoefte aan hebben.

Sering 

Seringen (Syringa vulgaris) zijn in vele verschillende soorten en kleuren beschikbaar. Welke je ook kiest, hommels zullen je dankbaar zijn!

Vuurdoorn

De indrukwekkende vuurdoorn (Pyracantha Orange Glow) bloeit in het voorjaar en zit in het najaar vol met oranje-rode besjes, die ook bij de vogels erg in trek zijn.

Welke bomen zijn goed voor bijen?

Naast planten voor bijen zijn er ook bomen waarmee je de hommels en bijen in je tuin blij maakt. De boomsoorten die stuifmeel en nectar leveren en dus noodzakelijk zijn voor het voortbestaan van bijen, worden ook wel drachtbomen genoemd. Enkele voorbeelden van drachtbomen zijn:

Fruitbomen

In principe zijn alle soorten fruitbomen goed voor hommels en bijen. Denk aan appelbomen en perenbomen, kersenbomen en pruimenbomen.

Storaxboom 

De storaxboom (Styrax japonicus) bloeit in de maanden juni en juli heel rijk met mooie witte, hangende bloemen die in trosjes bij elkaar groeien. Hiermee krijg je gegarandeerd bijen in de tuin!

Valse Christusdoorn 'Sunburst' 

Eveneens een boom die in juni en juli witte bloemtrossen produceert, is de Valse Christusdoorn ‘Sunburst’ (Gleditsia triacanthos 'Sunburst'). Deze soort is vooral zeer in trek bij honingbijen!

Bijenboom 

De laatste maar zeker niet de minste bijenvriendelijke boom van onze lijst is de bijenboom (Tetradium Daniellii). Deze boom bloeit wat later in de zomer, en als hij is uitgebloeid krijgt hij mooie roodpaarse vruchtjes.
 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring