Op welke planten en struiken komen vlinders af, wat zijn vlinder planten?

Op welke planten en struiken komen vlinders af, wat zijn vlinder planten?

Vlinders zijn hele nuttige insecten, en de meeste soorten zijn ook nog eens ontzettend mooi om te zien. Helaas gaat het niet zo goed met de vlinders; er zijn de afgelopen decennia al heel wat soorten uitgestorven, en de soorten die er nog wel zijn, worden steeds zeldzamer. De oorzaak daarvan ligt vooral bij het feit dat er steeds minder bloeiende bloemen te vinden zijn. Als gevolg van verstedelijking en verstening van tuinen komen de plekken waar vlinders aan nectar kunnen komen steeds verder uit elkaar te liggen – dat is problematisch, omdat de meeste soorten niet zo ver kunnen vliegen. Gelukkig kun je de vlinders een handje helpen door geschikte planten voor vlinders in de tuin te zetten.

Welke planten zijn goed voor vlinders?

Waar komen veel vlinders op af? Dat zijn natuurlijk de nectarplanten. De meeste soorten worden gekenmerkt door een mooie, kleurrijke bloei. Hieronder enkele voorbeelden:

Vlinderstruiken

De meest bekende vaste planten voor vlinders zijn natuurlijk vlinderstruiken (Buddleja davidii). Bij Ten Hoven Bomen hebben we veel verschillende cultivars in het assortiment, zoals de Buddleja davidii ‘Empire Blue’ met zijn opvallende dieppaarse bloemen, of de Buddleja davidii ‘Flower Power’, die allerlei verschillende kleurcombinaties kan krijgen en een hoogte van wel twee meter kan bereiken. 
Heb je niet zoveel ruimte in je tuin, dan is de Buddleja davidii ‘Buzz Ivory’ een aanrader. Deze cultivar met witte bloemetjes blijft wat compacter dan de andere Buddleja davidii en is ook zeer geschikt om in een pot te houden.

Lees ook: Hoe snoei je een vlinderstruik?

Lavendel

Een andere plant die ongetwijfeld tot vlinders in de tuin zal leiden is lavendel. Lavendel is een vrij makkelijke plant die mooie paarse bloemen krijgt en heerlijk ruikt. Bijkomend voordeel is dat muggen absoluut niet van lavendel houden, dus het is ook nog eens een prima manier om vervelende prikkers op afstand te houden! Lavendel kun je zowel in potten als in de grond planten. Wil je ze als vaste tuinplanten, kies dan bij voorkeur voor een winterharde soort zoals de echte lavendel (Lavandula angustifolia).

Lees ook: Hoe en wanneer snoei je lavendel?

Vlambloem 'Blue Paradise'

De 'Blue Paradise' vlambloem (Phlox paniculata 'Blue Paradise'), die ook wel herfstsering of ‘Floks’ genoemd wordt, bloeit tussen juni en augustus met fraaie lichtpaarse bloemetjes. Deze vaste planten voor vlinders zijn heel geschikt voor beplanting in vakken en borders en worden doorgaans tussen de 100 en 120 centimeter hoog. Naast de ‘Blue Paradise’ zijn er overigens nog meer cultivars van de Phlox paniculata verkrijgbaar.

Welke planten passen bij een vlinderstruik?

Ben je van plan om een of meerdere vlinderstruiken in de grond te zetten? Denk dan goed na over welke bodembedekkers hier goed bij passen. Een forse vlinderstruik die vol in de bloei staat, kan er immers voor zorgen dat nabijgelegen bodembedekkers in de schaduw vallen – en daar kunnen niet alle soorten tegen. Sterke bodembedekkers die het vaak goed doen onder of in de buurt van vlinderstruiken zijn de kleine maagdenpalm (Vinca minor), de gele aardbei (Waldsteinia ternata) en het wintergroene dikkemanskruid (Pachysandra terminalis). Mocht je het even niet zo goed weten: we hebben ook diverse schaduw borderpakketten in het assortiment.

Tot slot

Hoe meer variatie in je vlinder planten, hoe meer vlinders ze zullen aantrekken. Verschillende soorten planten voor vlinders bloeien immers in verschillende periodes. Als je voor voldoende afwisseling in de beplanting zorgt, kun je in principe van april tot oktober vlinders in de tuin verwachten. En je maakt de bijen er ook blij mee!
 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring