Hoe en wanneer ga je planten snoeien?

Hoe en wanneer ga je planten snoeien?

“Is het al tijd om te snoeien?” Er is geen eenduidig antwoord op die vraag. Wanneer de beste tijd is voor het snoeien van planten, en op welke manier je dit het beste kunt doen, is namelijk afhankelijk van het soort plant. Sommige tuinplanten krijgen de mooiste bloei bij een wintersnoei, terwijl dit voor andere soorten juist fatale gevolgen kan hebben. Hieronder lees je wat je moet weten over wanneer planten snoeien een goed idee is – en wanneer niet.

Winter

Kan je snoeien in de winter? Dat hangt ervan af! Het begin van de winter is de ideale periode om de zogeheten ABC-bomen of ‘bloedende’ soorten te snoeien. Van begin januari tot eind maart heb je groen licht voor het snoeien van appelbomen en perenbomen. Maar er zijn ook planten die in deze tijd gesnoeid kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan bessenstruiken en frambozen. Tegen het einde van de winter kun je vlinderstruiken snoeien. Dit is tevens een goed moment om de eenjarige scheuten lavendel en heesters met gekleurde stengels (zoals de kornoelje) flink terug te nemen. Rozen kun je snoeien zodra de strenge vorstperiodes voorbij zijn.

Vorstgevoelige en wintergroene planten mogen nooit gesnoeid worden in de winter. En let op, zelfs planten die geschikt zijn om in de winter te snoeien, mogen nooit gesnoeid worden wanneer er verwacht wordt dat de temperatuur binnen drie dagen onder het vriespunt komt. Dit kan funest zijn voor de plant!

Voorjaar

Zodra de dagen weer wat langer worden en de temperatuur langzaam omhoog gaat, beginnen de planten in je tuin te ontwaken en wordt de groei weer hervat. Voor planten die in het voorjaar gesnoeid mogen worden geldt dat je dit het beste kunt doen als de kans op (nacht)vorst echt minimaal is. Rond april/mei is een goede tijd om de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en de berghortensia (Hydrangea serrata) te snoeien. We benoemen specifiek deze soorten omdat niet alle hortensia’s in de lente gesnoeid willen worden! Voor veel populaire siergrassen die ’s winters bovengronds afsterven, geldt dat je nu de dode halmen kunt verwijderen (liefst voordat de jonge scheuten opkomen). De wintergroene siergrassen hoef je overigens niet te snoeien! Bij de wintergroene rhododendrons kun je het beste direct na de bloei (in mei of begin juni) de uitgebloeide bloemen wegknippen, tot vlak boven de nieuwe knoppen. In principe heb je er verder geen omkijken naar, maar als je een rhododendron hebt die klein gehouden moet worden, of een exemplaar dat aan de onderkant kaal begint te worden, kun je hem in deze periode ook een drastische snoeibeurt geven. Dat kunnen deze sterke planten prima hebben!

Fruitbomen en -struiken dienen in het voorjaar gewoon met rust gelaten te worden. Als je ze nu probeert te snoeien, knip je ongetwijfeld knoppen of jonge vruchtjes weg!

Zomer

Veel planten moeten in de zomer na de bloei gesnoeid worden. Sommige soorten die vroeg in de zomer bloeien, kunnen als je ze direct na de bloei snoeit een tweede keer bloeien. Enkele voorbeelden hiervan zijn de ooievaarsbek (Geranium) en ridderspoor (Delphinium pacific). Ook de klimhortensia (Hydrangea petiolaris) kan in de zomer gesnoeid worden. Andere hortensia’s bloeien vaak pas laat in de zomer en mogen dus niet in deze tijd gesnoeid worden.

Herfst

De herfst is de ideale tijd voor het snoeien van vorstbestendige klimplanten, zoals de blauwe regen (Wisteria), de groenblijvende kamperfoelie (Lonicera henryi) en de wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia). Ook bramenstruiken kunnen gesnoeid worden zodra de laatste bramen geplukt zijn.

Planten die gevoelig zijn voor vorst kun je in het najaar het beste met rust laten; veel soorten hebben hun topgroei nodig om zichzelf tegen de komende vorstperiodes te beschermen.
 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring