Hoe ga je een vlinderstruik snoeien?

Hoe ga je een vlinderstruik snoeien?

Net als met lavendel maak je vlinders, bijen en andere insecten heel blij met vlinderstruiken in de tuin. Maar je hebt er zelf natuurlijk ook profijt van; deze struiken staan immers bekend om hun prachtige kleurrijke bloemen! Het periodiek snoeien van een vlinderstruik is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij gezond, sterk en bloemrijk blijft. Maar wanneer en hoe snoei je een vlinderstruik?

Wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?

Een vlinderstruik snoeien is een klusje dat je bij de meeste soorten, zoals de Budddleja davidii cultivars maar ook de vlambloem 'Blue Paradise' (Phlox paniculata 'Blue Paradise'), het beste aan het einde van de winter of in het begin van het voorjaar kunt doen (maart/april), wanneer de temperaturen ’s nachts niet meer al te ver onder het vriespunt komen.

Maar let op, er zijn enkele soorten vlinderstruiken die je beter niet in het voorjaar kunt snoeien. De Buddleja alternifolia, die gekenmerkt wordt door hangende, lichtpaarse bloemen en de Buddleja globosa, die oranje bolvormige bloemen krijgt, bloeien op takken die in het voorgaande seizoen zijn aangemaakt. Zou je deze soorten in de lente snoeien, dan knip je de knoppen weg. Voor deze vlinderstruiken geldt daarom dat ze het beste direct na de bloei gesnoeid kunnen worden.

Tip: Een gesnoeide vlinderstruik bloeit altijd wat later dan een niet-gesnoeid exemplaar. Als je er de ruimte voor hebt, dan is het zeker aan te raden om twee vlinderstruiken te nemen. Je kunt dan het eerste jaar de ene vlinderstruik snoeien, en het volgende jaar de andere. Op die manier kan jij langer van de bloei genieten én je helpt de vlindersoorten die pas later in het seizoen uitvliegen.

Hoe moet ik een vlinderstruik snoeien?

Ga je een vlinder struik snoeien, gebruik dan altijd een scherpe snoeischaar. Voor takken met een dikte van een vinger kan een aambeeld snoeischaar erg handig zijn; daarmee kom je makkelijker door het harde hout heen. Voor nog dikkere en hardere takken kan het noodzakelijk zijn om een takkenschaar te gebruiken.

Knip de takken bij voorkeur net boven een nieuwe scheut of een ‘oog’ af. Door ze schuin af te knippen voorkom je dat er regenwater in de snoeiwond blijft staan. Heb je een vlinderstruik staan die wat jou betreft lekker enkele meters de hoogte in mag? Dan kun je de takken terugsnoeien tot ongeveer zestig centimeter boven de grond. Maar wees vooral niet bang om je vlinderstruik flink terug te snoeien, tot op ongeveer veertig centimeter boven de grond. Dat voelt wellicht wat drastisch, maar maak je geen zorgen; een gezonde vlinderstruik zal altijd weer uitlopen en een goede snoeibeurt komt de bloei alleen maar ten goede!

Hoe moet je een vlinderstruik toppen?

Als jouw vlinderstruik ondanks de jaarlijkse snoeibeurt wel erg groot begint te worden, kun je in de maand juni de vlinderstruik toppen. Dat is een kwestie van simpelweg de toppen uit de lange scheuten knippen. Door het toppen van een vlinderstruik zorg je ervoor dat de struik mooi compact en sterk blijft.

Wat gebeurt er als je een vlinderstruik niet snoeit?

Bij vlinderstruiken groeien de bloemen op de jonge scheuten. Als je een vlinderstruik nooit snoeit, zullen de bloemen dus steeds hoger komen te zitten. Onderin zal de struik geleidelijk aan steeds kaler worden. Een niet-gesnoeide vlinderstruik zal ook steeds minder bloemen produceren. Daarbij kunnen vlinderstruik die nooit gesnoeid worden (afhankelijk van de soort) wel een paar meter hoog worden. Dat kan in kleinere tuinen al snel te vol of storend ogen – zeker als de onderkant van de struik helemaal kaal is. Kortom: snoei je vlinderstruik jaarlijks (of in elk geval om het jaar) en hou hem compact door hem in juni nog even te toppen. Zo blijft hij sterk en mooi!
 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring