Fruitbomen in de praktijk

Helaas wordt deze belofte niet altijd realiteit en ligt teleurstelling op de loer.  De natuur kent heel strenge regels.  Een fruitboom op de verkeerde standplaats wordt nooit een succes.
Een fruitboom die in ongeschikte grond, te donker, te droog of te nat  staat, zal aanvankelijk alles in het werk stellen om te overleven. 
Maar door stress en uitputting van de reserves liggen allerlei beestjes en organismen op de loer die de boom belagen. De gewenste bloei en vruchtdracht zullen beïnvloed worden en de fruitboom kan jaren kwijnen of vroegtijdig dood gaan. Gelukkig kan het ook anders. Geniet van het succes van rijkbloeiende en vruchtdragende fruitbomen in uw eigen tuin. 
Wilt u een fruitboom kopen? Als u een fruitboom wilt kopen zijn er dus een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden.

 

Aandachtspunten:

Ten Hoven Bomen wil u met de volgende aandachtspunten op weg helpen om de komende decennia te kunnen genieten van uw eigen vruchtboom.

- Een vruchtboom vraagt om goede grond. Lichte zandgrond dient verbeterd te worden met veel organische stof in de bewortelbare bovengrond. Er is hiervoor speciale Vruchtbomen aanplantpakketten beschikbaar waarin een uitgekiende samenstelling van grondstoffen er voor zorgt dat de vruchtboom een optimale start krijgt.

- Een te natte of droge standplaats is ongewenst. Storende lagen in de ondergrond die afwatering voorkomen en de capillaire werking van het grondwater in de zomer blokkeren, dienen te worden doorbroken. Water geven in droge zomerweken is vaak nodig. Lees meer over water geven.

- Voor een optimale rijping is veel zonlicht gewenst.

- Citaat van een oude fruitkweker over het snoeien van fruitbomen: Begin vroeg met snoeien, kom vaak en doe weinig. Begin dus al bij een jonge boom met snoeien, doe het elk jaar (zomer en winter) maar snoei niet veel takken per snoeibeurt weg. Veel snoeien in één beurt betekent dat de boom stress gaat ervaren en er veel ongewenst reactiehout gaat vormen. Snoei geeft groei.

- Het open snoeien van de boom is van belang om het licht in de kroon te laten binnendringen. De wind mag door de kroon heen waaien, de boom droogt op en dat heeft weer invloed op de ontwikkeling van schimmelziektes.

- Bestuivingsregels.  Eenhuizig of tweehuizig. Appels en Peren worden bij voorkeur door een andere boom bestoven. (Er zijn ook zelfbestuivende soorten maar ook deze hebben een betere opbrengst bij kruisbestuiving.) Dat kan ook een fruitboom bij de buren zijn. Denk aan een afstand van 100 meter.  Een sierappeltje die in dezelfde periode bloeit is ook voldoende. 

- Reactiehout zoals waterlot dient bij voorkeur in de (na-)zomer te worden gesnoeid. De wonden van de fruitboom herstellen dan nog voor de winter en de vorming van nieuw reactiehout is door zomersnoei minder dan bij wintersnoei. 

 

Op zoek naar een zelfbestuivende fruitboom? Kijk bij de zelfbestuivers.
 

Het gehele assortiment bekijken? Kijk bij fruitbomen.

 

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring