De Olijfwilg, elaeagnus, is een familie van planten waarbij vaak de Elaeagnus ebbingei bedoeld wordt. Deze wintergroene plant wordt vaak als haagplant gekocht. De Olijfwilg, Elaeagnus ebbingei, is een populaire haagplant met en het resultaat van een kruising tussen twee wintergroene Aziatische planten. De Elaeagnus pungens en de Elaeagnus macrophylla werden gecombineerd om een goede winterharde en wintergroene plant te kweken met een mooie mediterrane uitstraling die ook geschikt is voor het koudere klimaat van West-Europa. Het resultaat mag er dan ook zijn. De olijfwilg is een mooie groenblijvende plant die het prima doet op allerlei ondergronden en ook nog eens uitermate geschikt is voor tuinen in de buurt van de kust.
De naam olijfwilg dankt deze plant aan de kleur en de vorm van de bladeren die lijken op de grijsgroen bladeren van de wilg. De vruchten van de olijfwilg zijn zwarte zilverachtige bessen die wel wat weg hebben van olijven. Ook in de wetenschappelijke naam Elaeagnus komen deze twee betekenissen samen. Elaia is Grieks voor olijfboom. Heleagnos, letterlijk; uit het moeras, wat eerst in gebruik was als naam voor de wilg. Ebbingei is vernoemd naar J.W.E Ebbinge. De olijfwilg wordt ook wel zilverbes genoemd omdat de vruchten van deze plant een zilverachtige glans hebben.
De olijfwilg is uitermate geschikt om een mooie groenblijvende haag van te maken. Dit omdat deze plant heel goed tegen snoei kan. Als de haagplanten vaak gesnoeid worden groeit deze olijfwilghaag uit tot een dichte haag die ook in de winter veel privacy geeft.
Om van de olijfwilg een strakke haag te maken kan deze het beste twee keer per jaar gesnoeid worden. Aan het begin van de zomer en aan het eind kunnen deze planten met een heggeschaar geschoren worden. Houd er wel rekening mee dat de olijfwilg dan niet meer bloeit en ook geen bessen gaat geven. Ook als groenblijvende leiboom kan de olijfwilg op dezelfde manier gesnoeid worden. Om te genieten van de bloei en de bessen van deze heester is het beter om niet alle takken van de olijfwilg terug te snoeien maar dit selectief te doen.
De bessen van de olijfwilg zijn gezonde eetbare vruchten met een lichtzure en wat wrange smaak. Echte bessen voor liefhebbers dus! De grootste opbrengst geeft de olijfwilg op een beschutte zonnige plek. De vitaminerijke bessen kunnen in april tot juni geoogst worden. De bessen zijn mooi rood met een zilveren glans en ongeveer 2 cm lang en 1 cm breed. Ook de zaden zijn na het pellen goed rauw of gekookt te eten en bevatten veel eiwitten en gezonde vetten.
Of het nou planten voor een mooie groenblijvende haag zijn of dat u op zoek bent naar een groenblijvende boom. Bestel makkelijk online de olijfwilgen die u nodig heeft.