Leibomen

Sortiment Leibomen uit eigen kwekerij

Typen Leibomen

Bij Ten Hoven Bomen werken we met twee typen leibomen. Dat zijn de leibomen met etage’s en leibomen die geleid zijn als scherm of blokvorm. 

Een leiboom met etage’s kenmerkt zich doordat er takken zijn uitgekozen die evenwijdig en over gelijke afstand van de stam ontspringen. Wij werken voor bomen met etage’s dan ook altijd met rechthoekige leirekken waarbij de te leiden takken zorgvuldig geselecteerd worden. Hierdoor ontstaat een evenwichtige boom met een goede basis.

Een leiboom als scherm of blok kan men zien als een haag op stam en wordt gebruikt wanneer de boom een zichtlijn moet blokken of verzachten. Hier wordt ook begonnen met het aanbrengen van een leirek maar door de boom op de juiste tijd en manier te snoeien wordt een dicht vertakt scherm verkregen, die ook in de winterperiode functioneel is.

Assortiment leibomen 

Het sortiment in leibomen is divers en er is een ruime keuze aan soorten en cultivars. Als reactie op de vraag naar diversiteit zijn inmiddels vele bomen als leiboom gebruikt. Echter de ene boom leent zich beter dan de andere. Bij Ten Hoven Bomen gebruiken we dan ook juist de meest geschikte typen voor het
vormen van leibomen. Een goed voorbeeld hiervan is Carpinus betulus. die gekenmerkt wordt door het frisse blad en zijn fijne wortelgestel. De Carpinus betulus is oersterk en is hierdoor een veilige keuze. De prijs van bomen is afhankelijk van stamomtrek, kwaliteit en uitvoering. 

Vaak worden leibomen gebruikt in tuinen waar relatief veel bestrating aanwezig is. Bedenk dat een boom bewortelbare ruimte nodig heeft voor een goede ontwikkeling. Zie ons thema Bomen in verharding voor meer informatie.

 

 

Sortimentslijst 

SoortLatijnse naamNL naamUitvoering

Leilinde

 

Tilia x europaea 'Euchlora'KrimlindeEtage's, Scherm en blok
 Tilia cordataWinterlindeEtage's, Scherm en blok
 

Tilia americana

 'Nova'

Amerikaanse lindeEtage's, Scherm en blok
 Tilia tomentosaZilverlindeScherm
 Tilia platyphyllosZomerlindeEtage's, Scherm en blok
LeiplataanPlatanus x hispanicaGewone PlataanEtage's
LeibeukenFagus sylvaticaGroene BeukScherm
 Fagus sylvatica 'Atropunicea'Rode BeukScherm
LeiperenPyrus calleryana 'Chanticleer'SierpeerEtage's, Scherm
LeiappelMalus 'Evereste'SierappelEtage's
Leiamberboom

Liquidambar

 styraciflua

AmberboomEtage's, scherm
 Liquidambar styr. 'Worplesdon'AmberboomEtage's
LeihaagbeukCarpinus betulusHaagbeuk

Scherm

 

Snoeien 

Om leibomen in vorm te houden is een goede snoeiwijze erg belangrijk. De manier van snoeien is afhankelijk van boomsoort, type leiboom en functie. Leibomen met Schermen zijn eenvoudig te scheren door middel van een heggenschaar. Om een strakke vorm te krijgen is het belangrijk om dit 2 x per jaar (juni-sept) te doen. Etage’s kunnen in de zomer bijgesnoeid worden door middel van de heggenschaar. In het najaar of in de winter wordt er gesnoeid zodat dat de bomen niet ‘vol’ lopen. Laat u door ons adviseren over de snoeiwijze van uw leibomen.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring