Landschappelijke haag en vogelbosjes

Cultureel en ecologisch van hoge waarde.

Hagen en houtwallen hebben grote invloed op de beleving van het landschap. Perceelgrenzen en weilanden worden gemarkeerd en omzoomdVogelbosjes en Gemengde landschappelijke hagen bieden vele toepassingsmogelijkheden in tuin en park.  Ze nemen iets meer ruimte in beslag dan een normale geschoren haag, maar geven daar veel voor terug.  Een grote diversiteit van uitlopend blad, bloesem en bloei, voedsel  en nestmogelijkheden voor de vogels, bessen en vruchten en vele nuances in herfstkleuren.

Door te variëren in hoogte kunnen ongewenste zichtlijnen worden geblokkeerd, wordt privacy verkregen. Doordat de wind wordt gebroken ontstaat een aangenaam microklimaat. Door snoei toe te passen blijft het contact met het landschap, daar waar gewenst, behouden. Het snoeiwerk is extensief en kan zelfs enkele jaren worden overgeslagen.

Van vroeger uit vormden planten als de meidoorn en sleedoorn als afscheiding een natuurlijk ‘Prikkeldraad’ om de dieren binnen of om ongewensde indringers buiten te houden.
Met een combinatie van verschillende planten als de meidoorn, Gelderse Roos en krent heeft de haag in het voorjaar en het najaar een grote sierwaarde. In de lente verschijnen de prachtige bloesem terwijl in het najaar de verschillende soorten bessen de haag versieren.  
 

Verschillende landschappelijke hagen.

Elke streek heeft zijn eigen kenmerkende hagen. Zo heb je de Gelderse haag, de Maasheggen en de Zeeuwse haag. De soorten die gebruikt worden in een gemengde of landschappelijke haag moeten natuurlijk geschikt zijn voor de grondsoort waar ze geplant worden. Voor landschappelijke hagen wordt vaak bosplantsoen gebruikt. 
 
Eigen samenstelling: Gemengde hagen - Ten Hoven Bomen Specialist MIXEN:
Op de webshop vindt u bij de GEMENGDE HAGEN  meerdere mogelijkheden van diverse samenstellingen. Deze landschappelijke gemengde hagen zijn speciaal door ons samengesteld op basis van thema, kleur, sferen en gemengd groeipotentieel. Deze mix van gemengde hagen bestaat bijvoorbeeld uit kleurijke mixen gemengde haag, gemengde haag voor een zonnige standplek, gemengde heggen voor de vogels, oftewel vogelbosjes. Ook zijn er meer neutrale mixen beschikbaar van deze gemengde heg die als landschappelijke haag kunnen functioneren. Daarnaast vind je hier ook mixen gemengde hagen voor verschillende grondtypen.

Gelderse haag.

Een Gelderse haag bestaat uit een aantal soorten planten die passen bij de Gelderse streek. Als basis wordt de Beuk(Rood en Groen) en haagbeuk gebruikt. Dit aangevuld met soorten als de Gelderse roos, meidoorn, sleedoorn, hondsroos, veldesdoorn, kardinaalsmuts en krent

Maasheg.

In heel Nederland werden gevlochten hagen gebruikt maar alleen in het uiterste oosten van Brabant zijn ze nog bewaard gebleven. Deze hagen bestaan hoofdzakelijk uit meidoorn en sleedoorn die in elkaar gevlochten zijn.

Zeeuwse haag

Deze haag bestaat als basis uit meidoorn aangevuld met hondsroos, en sleedoorn. Daarnaast vind je er ook vaak planten als de vlier, esveldesdoorn en liguster.
 

 

 

 

 
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring