Specialist advies, ontwerp, aanleg en beheer van bostuinen.
Ten Hoven Bomen is de specialist in landelijke tuinen en bostuinen. We wonen aan de rand van de Veluwe, we zijn opgegroeid met bos. Wij werken in heel Nederland en en deels in België en Duitsland. Mogen wij u van dienst zijn?
BOS-tuin of bos-TUIN?
Een BOS-tuin is een bosachtige omgeving rond de woning aangevuld met functionele elementen ten dienste van de daar wonende mens. De bossfeer wordt daarbij zo veel mogelijk in tact gelaten. De inheemse soorten hebben daarbij de overhand. Een bos-TUIN is een tuin in een bos, waarbij rekening gehouden wordt met de sfeer van het bos en de verbinding met de bosomgeving behouden blijft. Er is echter sprake van meer organisatie en een hoger onderhoudsnivo dan de BOS-tuin. Naast de inheemse soorten is er ook ruimte voor andere bomen en planten, die zich thuis voelen bij de inheemse planten en hun omgeving. Voor beide bostuin categorieën zijn de aanwezigheid van veel bomen de gemene deler. Bovendien is er sprake van natuurlijke organische vormen en de opbouw van groenblijvende of bladverliezende planten in verschillende lagen. In een bostuin is er sprake van licht en schaduw in diverse nuances, die de sfeer bepalen. Door met name de plaatsing van flinke groenblijvers van 200-400 cm worden ongewenste zichtlijnen geblokt en ontstaat er privacy, wordt de wind gebroken en ontstaan er ruimtes op micro-nivo. Diverse dieren, vogels en insecten zoeken er hun schuilplekken. Zichtlijnen maken de tuin groot en geven verbinding naar het omliggende landschap of bos. Een goede bostuin bestaat meestal uit 3-5 lagen vegetatie. In verouderde en niet onderhouden bostuinen is vaak alleen nog de hoogste laag bomen aanwezig. Deze vangen met hun kronen al het licht en de wortels nemen alle beschikbare voeding en vocht tot zich. Onder begroeiing heeft geen kans meer, waardoor een monotoon beeld ontstaat. Er is minder voedsel aanwezig voor de fauna.
Tijd voor actie. Licht is een bepalende factor als het gaat om succesvolle vernieuwing van de vegetatie. Bomen worden door ons geselecteerd in de categorie blijver of wijker. Als de wijkers plaats maken voor nieuwe beplanting in een nieuwe rangorde van gelaagdheid, komt de tuin of het bos weer tot leven. Struiken en planten geven de tuin geborgenheid en kleur. Hiervoor kunnen allerlei soorten heesters en struiken ingezet worden. Een paar mooie bloeiers, geurende planten, bolgewassen, verschillende herfstkleuren en wat groenblijvende buffers zorgen voor sfeer en variatie. Aandacht ook voor de onderbeplanting of bodembedekking. Bolgewassen en bladverliezende of wintergroene varens kunnen in wildverband deze laag completeren.
organisch *** natuurlijk *** licht *** schaduw *** gelaagdheid *** kleur *** geur *** biodiversiteit *** balans *** harmonie *** zintuigen *** energie *** eekhoorn *** vogels *** mens…….
PARK- bos of BOS - bos?
Een bostuin kent nog een aantal andere nuances of gradaties. Deels kan ook voor een parkachtige uitstraling worden gekozen. Hierbij is gazon, gras of weide een belangrijk onderdeel. De ruimtes zijn groter en er wordt meer licht op het perceel toegelaten.
PARK-TUIN
Een park-tuin kenmerkt zich door een bepaalde grootte en organisatie. Benieuwd hoe wij hier met de ruimte, bomen en planten omgaan? Maak een afspraak.
In de natuur draait het om functionaliteit, voedsel en overleven. In een bostuin is het niet anders. Welke bomen en planten hebben er al hun thuis gevonden. Moeten we ingrijpen en woekerende of overheersende beplanting in te dammen. Moet er gekapt worden om meer licht toe te laten, waardoor de gelaagdheid van de beplanting gestimuleerd wordt. Moet de biodiversiteit versterkt worden? We dienen rekening te houden met de grondsoort, beschikbaar licht, windintensiteit, droogtegevoeligheid, natte plekken, ondoordringbare grondlagen en overige omgevingsfactoren. Privacy en beschutting, openheid en zichtlijnen zijn aandachtspunten. Zijn nivo verschillen gewenst?
Bomen die u vaak terug zult vinden in bostuinen zijn de krentenboom, Amelanchier lamarckii, de grove den, Pinus sylvestris en de haagbeuk of beuk. Struiken die goed passen in een bostuin zijn de blauwe bes, de bekende rhododendron en de hulst maar ook de Gelderse roos is een interessante soort om zijn bessen, herfstkleuren en natuurlijke vorm. Daarnaast is er een grote variatie mogelijk van vaste planten en heesters om borders een mooie uitstraling te geven. Varens, bepaalde grassen, bodembedekkers. In een bostuin is voor het oplettende oog van alles te zien!
Advies - ontwerp - realisatie - onderhoud
Willem ten Hoven ontwerpt al decennia natuurlijke tuinen en bostuinen die gekenmerkt worden door organische lijnen, natuurlijk aanvoelende ruimtelijke verhoudingen en de inzet van grotere bomen en struiken, vaak ook van eigen kwekerij. Grotere maten zijn favoriet, want tijd is een belangrijke factor. Kleine planten groeien in een bos minder snel dan op onze kwekerij. Liever vandaag al het gewenste effect dan pas over 5-10 jaar. Inheemse bomen en planten vormen de basis, welke kan worden aangevuld met andere beplanting die zich goed thuis voelt in een bosomgeving en voor een verrijking kan zorgen. Grote groenblijvers vervullen een rol in het blokkeren van zichtlijnen, het creëren van privacy en blijft de tuin jaarrond aantrekkelijk. Winterbloeiers en de lente-herauten onder de planten worden niet vergeten.
Een ontwerp is een tweedimensionaal resultaat van een proces. Een proces waarbij opdrachtgever en ontwerper de de wensen en mogelijkheden inventariseren, de beperkingen en de wetten van de natuur respecteren en de ontwerper u wegwijs maakt in planten- en bomenland, de praktische kant van een succesvolle uitvoering bewaakt en uiteindelijk u de helpende hand biedt om uw keuzes te maken. Om een idee te geven van een bostuin hebben wij op de kwekerij ook een stuk hiervoor aangeplant. Met grote veterane bomen en struiken kunt u de Veluwse sfeer ervaren. Kom langs op de kwekerij in Apeldoorn of kijk bij onze projecten.
GROENE GROET UIT APELDOORN,
Willem ten Hoven Sr.