Bostuinen

Bostuinen

Ten Hoven Bomen is de specialist in bostuinen. We zitten aan de rand van de Veluwe, we zijn opgegroeid met bos. Hoewel het veel bossen goed lukt om een mooie sfeer te geven is een goede bostuin er niet zomaar. Ten Hoven Bomen heeft al decenia ervaring met het ontwerpen en aanleggen van een bosachtige tuin met echte bosbomen.

Wat is een bostuin?

Een bostuin is een tuin met de sfeer van een bos. Kenmerkend zijn natuurlijk de bomen en de planten maar ook de natuurlijke vormen(organisch) en de opbouw groen met verschillende lagen. In een bostuin onstaat er een spel van licht en schaduw. Een bostuin bestaat hoofdzakelijk uit 3 lagen; hoog, middelhoog en laag. De hoge bomen zijn bepalend voor het filteren van het licht. Door gelijk grotere en volwassene bomen en struiken neer te zetten komt de sfeer ook direct uit de verf. Dat is ook juist de meerwaarde van Ten Hoven Bomen. Middelhoge struiken en planten geven de tuin geborgenheid en kleur. Hiervoor kunnen allerlei soorten heesters en struiken ingezet worden. Een paar mooie bloeiers, verschillende herfstkleuren en wat groenblijvende buffers zorgen voor sfeer en variatie. De onderste laag is voornamelijk de onderbeplanting of bodembedekking. Het gaat hier dan vaak om de soorten die ook prima in de schaduw kunnen staan. 

Een bostuin in het kort: Organische vorm, licht en schaduw, 3 lagen, vogels, beetje wild

Welke bomen en planten in een bostuin?

In een bostuin kun je allerlei bomen en planten neerzetten. Het gaat in de meeste gevallen om inheemse of bijna inheemse bomen en planten. Waar het natuurlijk vooral om gaat is de uitstraling en sfeer die het geheel gaat geven.  Bomen die je vaak terug zult vinden in bostuinen zijn de krentenboom, Amelanchier lamarckii, de grove den, Pinus sylvestris en de haagbeuk of beuk. Struiken die goed passen in een bostuin zijn de blauwe bes, de bekende rhododendron en de hulst maar ook de Gelderse roos is een interessante soort om zijn bessen, herfstkleuren en natuurlijke vorm. Daarnaast is er eenn grote variatie mogelijk van vaste planten en heesters om borders een mooie uitstraling te geven. Varens, siergrassen, bodembedekkers, in een bostuin is vanalles te zien!

Ontwerp van een bostuin

Willem ten Hoven ontwerpt al decenia bostuinen die gekenmerkt worden door de organische lijnen en de inzet van grotere bomen en struiken, vaak van eigen kwekerij. Ook hebben grotere groenblijvers een rol in het blokkeren van zichtlijnen, het creëren van privacy en het vullen van borders. Maar een ontwerp ontstaat altijd in overleg en samenspraak met een klant en daarom is niet één bostuin hetzelfde! Het maakt natuurlijk nogal uit hoe groot de bostuin is, wat de rest van de omgeving is en hoe een bostuin gebruikt gaat worden. Om een idee te geven van een bostuin hebben wij op de kwekerij ook een stuk hiervoor aangeplant. Met grote veterane bomen en struiken kun je proeven van de sfeer. Kom langs of bekijk rustig de foto's van verschillende ontwerpen en kom in veluwse sferen.

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring