Biodiversiteit in fruittuin of boomgaard

De natuur als bondgenoot

De tijd dat een fruittuin, boomgaard of landschappelijke tuin er netjes uit moest zien, ligt inmiddels achter ons. Het besef dat oude veterane bomen, bezig met hun laatste levensjaren, een bijzonder grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit, is ingedaald. In de holtes leven spechten, vleermuizen en soms zelfs steenuilen. Het dode hout is voeding voor vele 'eters' in de natuur. De ruimtes worden door talrijke insecten zoals kevers en wilde bijen gebruikt om te schuilen. Vogels komen regelmatig fourageren. 

Extensief beheer van het gras, vogelbosjes en gemengde hagen vergroten de diversiteit en versterken het ecosysteem. Hierdoor minder ziektes en aantastingen, betere groei en betere oogst. De natuur de ruimte geven, zelf niets doen en dan toch een beter resultaat. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wij, mensen, zijn juist gewend om te acteren, te sturen en te bedwingen. Een andere manier van kijken, denken en dus niet te veel doen.

In België heeft men in 2017 onderzoek gedaan in 18 oude boomgaarden. Bij dit onderzoek zijn 198 verschillende soorten kevers geregistreerd. Maar liefst 40 soorten wilde bijen, 17 soorten mieren en 103 soorten spinnen.  Wat een rijkdom. De oudste en dikste appelboom van België heeft een stamomtrek van 2,74 meter en meet circa 9 meter hoog. Die zouden we allemaal graag in onze leefomgeving willen tegenkomen.

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring