Bostuin Veluwe

Door de bomen

Wonen in een bungalow in het bos is voor velen een droom. Midden in de natuur, de stilte, de geluiden en de geur.  Rondom deze bungalow was het bos helaas helemaal de baas geworden. Een surplus aan bomen hadden zich de afgelopen decennia naar boven gewerkt. Op een hoogte van 20 meter was er een hevige concurrentiestrijd tussen de bomen ontstaan. Wie mocht het zonlicht ontvangen?

Op de overige niveaus in de tuin was niet of nauwelijks zonlicht waar te nemen. De middenlaag en de onderlaag was er niet of nauwelijks.  Er was geen mooie solitairboom te vinden. Allemaal dunne kale staken.  Aan de randen ook kale bomen, geen beschutting of privacy voor de bewoners. Tijd voor actie!

Allereerst werd er een flink aantal bomen verwijderd, zodat het licht weer de grond zou kunnen bereiken. Vervolgens werden er aan de randen nieuwe vooral groenblijvende solitairen, zoals Taxus, Pinus en Ilex aangeplant. Door een flinke maatvoering gaf dit resultaat al lá minute. Ook her en der zijn er bomen /struiken aangeplant, zodanig dat er een natuurlijk beeld zou ontstaan.

Resultaat:

Een open plek in het bos, waar het licht de hele dag voor sfeer zorgt. Groenblijvende maar ook bladverliezende solitairen, gevarieerde bodembeplanting en randbeplanting voor de privacy was het doel. De combinatie, kwaliteitsplanten, plantgatverbetering en druppelslangen waren succesvol. Na het 1e groeiseizoen was er één Pinus Nigra die er geen zin in had, maar de overige bomen en planten laten zien dat er een mooi begin is gemaakt. Privacy en sfeer zijn al volop aanwezig. De bosbodem herstelt zich in vlot tempo en laat naast de bedden van mos volop nieuwe planten zien.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring