3. Voorbereiden voor de reis

Hoe bereiden we de boom voor op zijn reis naar zijn nieuwe plek

Een boom is een levend product. Die stop je niet zomaar even in een doos om te verzenden. Het transporteren van een boom vraagt de nodige professionele aandacht.

Rooien volle grond

Bomen uit volle grond kunnen in het plantseizoen gerooid en geleverd worden. Met onze rooimachine maken wij een stevige en grote kluit aan de boom die altijd in verhouding is met de grootte, leeftijd en behoefte van de boom. Deze kluit pakken we goed in met jute en een draadkorf. Met deze draadkluit kan de boom tegen een stootje. De fijne wortels zijn mooi beschermd tegen schade en de hele kluit tegen kou of uitdroging. 

Bomen uit Airpot 

De bomen uit Airpot worden los gemaakt van de constructie waarin ze staan. De ring wordt voorzichtig van de wortels verwijderd en de boom wordt met onze speciale op maat gemaakte vorkenbord opgetild. De kluit is zo compact geworteld dat de boom bijna zonder jute of draadkluit vervoerd en geplant zou kunnen worden. Als extra bescherming tegen stoten en om er voor te zorgen dat de boom ook met een haak getild kan worden voorzien wij alle airpot kluiten ook van jute en een stevige draadkorf.

Container

Bomen in container worden losgemaakt van de rekken waaraan ze bevestigt zijn. Ook wordt de beregening voorzichtig afgekoppeld. Hierna kunnen de bomen naar ons verwerkingsplein om ingebonden te worden. 

Inbinden

Voordat de bomen op transport gaan worden ze meestal ingebonden. Dit heeft een aantal redenen. Als eerste is het onvermijdelijk om een boom wat smaller te maken. De meeste vrachtwagens of bussen zouden anders veel te smal zijn om een boom te vervoeren. Bomen mogen in de meeste gevallen maar een klein stukje uitsteken naast de wagen. De tweede reden is dat een boom veel minder kwetsbaar is als hij goed ingebonden wordt. Doordat de takken samengebonden zijn vangen ze gezamenlijk de druk op waardoor ze sterker zijn. Ook blijft er op deze manier niet zo snel een tak ergens aan haken met het risico dat hij afbreekt. 

Buigen maar niet breken

Bij het inbinden is ervaring heel belangrijk. Om door te krijgen hoever een tak kan buigen voordat deze breekt en dat ook bij allerlei verschillende boomsoorten en op verschillende momenten in het seizoen vraagt een hoop tijd. Als het bijvoorbeeld vriest zal een tak sneller breken als dat het warmer en vochtiger is en de takken van een beuk of wilg breken veel minder snel dan de takken van een linde.  Met deze ervaring wordt het steeds makkelijker om een boom netjes en onbeschadigd in te binden. Maar ervaring en vakmanschap of niet, het blijft een natuurproduct en soms blijkt een tak toch wat sneller te breken als verwacht. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring