Het hijsen van grote bomen

Hoe til je veilig zo'n grote boom?

Veelgemaakt fout, de boom alleen aan de stam tillen.

We hebben al regelmatig meegemaakt dat hoveniers of particulier mensen een grote boom bestellen maar geen ervaring hebben met deze uit de vrachtwagen of van de wagen tillen. De makkelijkste manier is dan om een bandje om de stam te doen en de boom zo op te tillen. Maar let op: zeker bij grote bomen kan dit de hele bast beschadigen en daarmee de hele boom. De bast is namelijk essentieel voor het goed vervoeren van de sapstromen van en naar de wortels. Als alle bast van de boom opgestroopt is gaat de boom vrijwel zeker dood. 

Til zware bomen aan de kluit.

De kluit is meestal het zwaarste gedeelte van een boom. Ons advies is om een band onder de kluit door te doen en de boom vooral daaraan op te tillen. Met een andere band om de stam of struik voorkom je dat de boom omvalt. Maak gebruik van de goede hijsbanden. Om stammen is het beter om geen stugge hijsband te gebruiken maar een zachte en flexibele. Deze beschadigt de bast minder snel. Als een boom of struik rechtop gelost kan worden is het ook mogelijk om deze op de lepels van een heftruck of shovel te zetten. 

Een boom horizontaal tillen

In veel gevallen komt een boom liggend op de plek van bestemming aan. Als de boom dan bijvoorbeeld via de zijkant van een zeilentrailer gelost moet worden is het handig om deze horizontaal te kunnen tillen. Maak een goede inschatting van de verhouding tussen de kluit en de kroon en maak de banden vast. Wij raden aan om bij grote bomen, kluiten van 140 cm diameter en groter, een grote brede band om de stam te slaan en deze schuin onder de kluit te doen. In combinatie met een zachte hijsband om de stam kan de boom zo mooie horizontaal opgetild worden. Door de band om de stam wat hoger of lager te doen kan een goed evenwicht gevonden worden.

Een kluitenhaak of kluitenheffer

Met een kluitenhaak, officieel kluitenheffer genoemd, kan een boom op een makkelijke en veilige manier gelost worden. Met een band om de stam en de haak stevig in de kluit hangt de boom meestal mooi in evenwicht en kan hij goed geladen en gelost worden. 

Bescherm de stam met jute.

Bij het vastmaken van een stam is het altijd verstandig om ter bescherming jute om de stam te wikkelen. Met een jute laag voorkom je beschadigingen van scherpe voorwerpen en van de banden die om de stam zitten.  Als je de hele stam met jute inwikkelt heb je twee vliegen in een klap. De jute kan ook op de toekomstige plek dienen als bescherming tegen oververhitting.

Gebruik altijd degelijk materiaal

Hijsbanden, haken en andere materialen hebben meestal een maximale capaciteit.  Dit kunnen ze natuurlijk alleen halen als alles intact is. Als er een klein scheurtje in de hijsbanden of haken zit zorgt dit er al voor dat er een groot risico ontstaat. Controleer regelmatig het materiaal en vervang de beschadigde spullen tijdig.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring