Terug naar bomen

Trompetboom

Catalpa of trompetboom kopen?

De catalpa is bij veel mensen bekend als bolboomje met zijn prachtig grote bladeren. De bolcatalpa is een leuke bolboom met een exotische uitstraling door de grote bladeren. Ideaal ook om veel boom in een kleine tuin te hebben. Naast de bekende bolvorm is de catalpa of trompetboom ook te koop in allerlei andere soorten en vormen. Wist u dat de catalpa oorspronkelijk een majestieuze boom is die wel 15 meter breedt kan worden. Deze boom bloeit ook met opvallende trompetvormige bloemen, vanwaar de Nederlandse naam: trompetboom. 

Koop de Catalpa of trompetboom voor zijn prachtige bladeren en de heerlijke schaduw in de zomer. Heeft u weinig ruimte in de tuin? koop dan de bolvormige Catalpa bign. 'Nana'. Heeft u meer ruimte in de tuin en bent u op zoek naar een karakteristieke brede boom met exotische bloei? Ga dan voor de Catalpa bignonioides of ie opvallende Catalpa bign. 'Aurea' met de goudgele bladeren.

Trompetboom, catalpa, soorten en maten

De trompetboom is een bekende verschijning in veel tuinen. Mensen kopen de catalpa vaak als bolboom zijn compacte groei en het prachtig grote blad. Als bolboom is de catalpa ook prima geschikt voor de kleine tuin. De bolcatalpa, Catalpa bignonioides 'Nana', is een langzaamgroeiende trompetboom die geënt is op een onderstam met wat kleinere bladeren dan het soort.  De 'gewone' trompetboom is de Catalpa bignonioides. Deze catalpa wordt een boom van 10-15 meter hoog en ongeveer net zo breedt. Deze boom geeft ook prachtige exotische, trompetvormige bloemen. Een ander soort is de Catalpa bign. 'Aurea' met goudgele bladeren. Minder voorkomend is de Grootbloemige catalpa, catalpa speciosa, die een meer opgaande vorm heeft en een stuk hoger wordt. 

Eigenschappen trompetboom

De catalpa is goed te herkennen aan de grote harvormige bladeren die soms wel 30 cm groot kunnen worden. De bladeren en knoppen komen in kransen van drie voor aan de tak wat hem onderscheid van de Palownia.  Daarnaast is kenmerkend voor de catalpa dat hij vrij grof vertakt.(Beetje vergelijkbaar met bijv. walnotenboom.) De Catalpa is een snelle groeier.  De bloemen op de gewone trompetbomen verschijnen in juli-augustus in opstaande pluimen, geel/wit. Na de bloei komen de hangende peulen van tot wel 35 cm lang. De takken van Catalpa zijn wat windgevoelig maar de boom heeft de eigenschap om uitermate goed te hergroeien. Er zijn zelfs genoeg voorbeelden van bomen die omgevallen zijn waarna ze weer wortelen en verder groeien.

De Catalpa komt vrij laat in blad en laat z'n blad ook weer snel vallen waar hij zijn bijnaam ambtenarenboom aan te danken heeft.

Waar komt de Catalpa vandaan?

 

Oorspronkelijk komt de trompetboom uit het oostelijk deel van Amerika. Cherokee indianen gebruikten delen van de boom om hun geneeskrachtige eigenschappen. Ze noemden de boom catawba of kathulpa waar de botanische naam Catalpa van afgeleid is. In 1726 haalde Mark Catesby de Catalpa bignonioides via Engeland naar Europa. Nu is zijn er veel oudere exemplaren in parken en tuinen te vinden die vaak grillig, grof vertakt en scheef gegroeid zijn. 

Standplaats en verzorging van de Trompetboom

De Catalpa doet het prima in ons klimaat. Geef de Catalpa een beschutte plek, een beetje uit de wind. De Catalpa uit volle grond kan het hele plantseizoen aangeplant worden. De Trompetboom stelt weinig eisen aan de grond maar ze gedijen het beste in vochthoudende bodems waar ze diep kunnen wortelen. Catalpa doet het minder goed in de bestrating. Voor de rest is de catalpa een sterke boom die weinig problemen geeft en uitermate goede groei laat zien.

Snoeien van een trompetboom.

Voor het snoeien van een catalpa is een belangrijk onderscheid tussen de gewone catalpa en de bolvormige. De bolcatalpa kan elk jaar in de winter teruggesnoeid worden tot aan het oude hout. Mocht deze in de zomermaanden al te groot worden dan kunt u er voor kiezen om aan het begin van de zomer nogmaals eenderde tot de helft van de takken in te nemen.

De gewone catalpa hoeft bijna niet gesnoeid te worden. Alleen bij het aanplanten is het goed om de boom wat terug te snoeien om zo de verhouding tussen de wortels en de kroon weer een beetje in balans te brengen. Verder kunnen in de periode juli t/m oktober verkeerde en kruisende takken weggesnoeid worden. De boom verdraagt snoei goed maar zorg wel voor een goed evenwicht en snoei niet teveel per keer. Om de karakteristiek grillige groeivorm te krijgen is het goed om niet zo veel te snoeien. De boom gaat anders reageren met veel rechtopstaande lange takken. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring