De Plataan is een snelgroeiende, sterke boom met grote groene bladeren en een decoratieve afbladderende bast. De boom heeft een mooie mediterrane uitstraling en is in allerlei vormen leverbaar. Bekend is de dakplataan maar ook als Franse knotvorm, leiboom en gewoon als hoogstam boom is de plataan een prima boom met veel toepassingsmogelijkheden.

Wat is een plataan?

De plataan is een sterke snelgroeiende boom met groot blad afkomstig uit de gebieden rond de middellandse zee. Ook in ons klimaat gedijt deze mooie boom heel goed. De plataan wordt vaak aangeschaft voor het mooie grote blad maar ook voor de decoratieve uitstraling van de bast. De plataan die je het meest zult tegenkomen is de gewone plataan, Platanus x hispanica. Deze plataan is een hybride van de oosterse plataan en de westerse plataan. De Platanus hispanica kan een grote boom worden van wel 30 meter hoog. Doordat de plataan heel goed tegen snoei kan is deze boom uitgegroeid tot de bekendste soort om er een dakboom van te maken. 

Snoeien en verzorging van een plataan.

Platanen kunnen goed tegen snoei. Bij platanen, net als bij lelindes, kunnen alle jonge takken elk jaar weer helemaal weggesnoeid worden. Dit kan het best in de winter. Het overige snoeiwerk kan het beste gebeuren in de zomer, net na de langste dag.  

Platanen doen het bijna overal.

Platanen zijn ijzersterke bomen die bijna overal kunnen groeien. 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring