Bent u op zoek naar een mooie, onderhoudsvrije loofboom die veel vogels aantrekt? Dan is de lijsterbes een absolute aanrader. Lijsterbes (sorbus) is een inheems geslacht van bomen uit de rozenfamilie (rosaceae). Er zijn veel verschillende sorbus varianten; in Europa kennen we vooral de sorbus aucuparia, die meestal wilde lijsterbes of gewone lijsterbes wordt genoemd. De lijsterbes heeft in veel culturen een belangrijke symbolische of mythische betekenis. Zo werd de lijsterbes vroeger vaak op kerkhoven geplant om demonen af te schrikken. Maar het is ook gewoon een hele mooie boom!

Zijn de besjes van de sorbus aucuparia eetbaar?

De Latijnse naam van de wilde lijsterbes, sorbus aucuparia, heeft deze boom niet zomaar gekregen. Sorbus betekent ‘vrucht’ en aucuparia is afgeleid van aucupor, dat ‘vogelvangst’ betekent. De Romeinen gebruikten de oranjerode vruchten van deze boom namelijk als lokaas om vogels te vangen. En het zijn niet alleen lijsters die dol zijn op de vruchten; heel veel vogels zijn er dol op! Het zijn overigens geen echte bessen, maar steenvruchten. Ze zijn te vergelijken met hele kleine appeltjes. Wij mensen kunnen ze beter niet direct van de boom eten, zoals we bij gewone appelbomen zouden doen; de vruchten bevatten namelijk een kleine concentratie parasorbinezuur, dat licht giftig is. Deze stof verdwijnt echter bij het verhitten, vandaar dat de vruchten van de lijsterbes vaak eerst worden gekookt. Daarna worden ze gebruikt voor het maken van onder andere jam en vruchtengelei.

Wanneer kan ik het beste lijsterbes planten?

De lijsterbes is uitstekend bestand tegen vorst en stelt weinig eisen aan de kwaliteit van de bodem. De bomen kunnen in principe het hele jaar door geplant worden, al verdient de periode tussen 1 oktober en 1 juni de voorkeur.

Hoe hoog wordt een lijsterbes?

De lijsterbes is een traaggroeiende boom. De maximale hoogte kan per variant sterk verschillen. De wilde lijsterbes (sorbus aucuparia) wordt doorgaans tussen de 10 en 15 meter hoog. Er zijn echter ook varianten die veel hoger kunnen worden. Ondergronds heeft de wilde lijsterbes een zogeheten zinkerwortelstelsel, Daarbij ontstaan horizontale hoofdwortels vanuit de stam, waaruit in de diepte groeiende zijwortels (‘zinkers’) lopen. Zo’n zinkerwortelstelsel komen we ook tegen bij sommige andere boomsoorten en groenblijvende hagen zoals hulst.

Wanneer lijsterbes snoeien?

Een lijsterbes heeft zeer weinig snoei nodig. Sterker nog, u kunt het beste zo min mogelijk snoeien; eigenlijk alleen om ziek en dood hout te verwijderen. Dit kunt u het beste in de late winter of vroege lente doen.

Lijsterbes kopen?

Wilt u graag een lijsterbes kopen? Bij Ten Hoven Bomen doet u dat gewoon online! Betalen doet u veilig en gemakkelijk via iDeal, en wij zorgen voor een snelle en efficiënte bezorging van uw bestelling. Behalve voor lijsterbessen kunt u overigens ook bij ons terecht voor andere vogelvriendelijke bomen, waaronder pruimenbomen en kersenbomen.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring