Terug naar bomen

Glansmispels

Op zoek naar een mooie groenblijvende struik of boom? De glansmispel, wetenschappelijk naam: Photinia, is een veel gekochte groenblijvende haagplant maar ook als groenblijvende leiboom steeds populairder. De glansmispel 'Red Robin' wordt door veel mensen gewaardeerd om het mooie rood uitlopende blad en de uitbundige bloei. Met de glansmispel haal je heel het jaar kleur in de tuin! 

Wat is de glansmispel?

De glansmispel heeft als wetenschappelijke naam Photinia. De bekende Photinia x Fraseri 'Red Robin' is een kruising tussen glabra en serratifolia die van nature in Oost-Azië voorkomen. Als mensen het hebben over de glansmispel bedoelen ze meestal de 'Red Robin'. De Photinia x fraseri 'Red Robin' heeft glanzend leerachtige bladeren die het hele jaar aan de plant blijven. In het voorjaar loopt het blad helderrood uit waarna het verkleurt naar donkergroen. In de herfst verkleuren de buitenste bladeren weer naar bordeauxrood. In het voorjaar bloeit de glansmispel opvallend met witte bloemschermen waarna de grote stevige rode bessen aan de boom komen.

Glansmispel als boom, haag of struik?

De glansmispel word vaak als wintergroene haagplant gebruikt. Doordat de struik goed te snoeien is leent hij zich ook prima daarvoor. Naast de bekende haagplant is de glansmispel ook als mooie groenblijvende leiboom, als meerstammige of enkelstammige boom of als solitaire struik leverbaar. Eigenlijk kun je met de glansmispel alle kanten op!

Wanneer moet je de glansmispel snoeien?

De glansmispel kan heel goed gesnoeid worden. Als je een glansmispel niet snoeit gaat hij uitlopen tot een brede struik of boom met wat lossere en takken. De bloei gaat dan ook uitbundig zijn. Een glansmispel wordt vaak gekocht als haagplant of leiboom. In dat geval is het raadzaam om de glansmispel één of twee keer per jaar te snoeien. Kies een bewolkte en niet te zonnige dag aan het begin van de zomer. De haag of leiboom kan met een heggenschaar gemakkelijk en snel gesnoeid worden. Het jonge blad wat na de snoei weer uitloopt zal dan ook weer helderrood zijn! Voor een meer natuurlijk resultaat kan ook gekozen worden om de glansmispel met een snoeischaar onopvallend terug te knippen. Laat een aantal takken zitten om nog te genieten van de bloei van deze plant.

Als een Photinia x fraseri ‘Red Robin’ veel te groot geworden is kan hij verjongt worden door een deel van de takken helemaal terug te snoeien. Doe dit een aantal jaar en de plant is weer jong en fris!

De standplaats van de glansmispel

Een Photinia x fraseri ‘Red Robin’ groeit op bijna alle soorten ondergronden. Ze hebben wel de voorkeur voor een humusrijke, goed doorlatende en vochtige grond. Geef deze groenblijvende boom of struik een plekje in de zon of halfschaduw. Jonge planten, die vol in de wind staan, kunnen bij erge vorst wat schade oplopen.

Een glansmispel kopen?

Voor een opvallende wintergroene haag, een karakteristieke boom of leiboom bent u bij ons op het goede adres. Creëer mooie beschutte plekken in de tuin met een glansmispelhaag of zorg er voor dat u vrij kan zitten met een paar glansmispel leibomen. Maar ook als opvallende solitair is de glansmispel een echte aanvulling voor uw tuin! Kom langs of bestel makkelijk online de glansmispels die uw tuin gaan verrijken!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring