Welke planten passen in een tropische tuin?

Welke planten passen in een tropische tuin?

Verlang jij ook zo naar warme exotische oorden? Je bent niet de enige! Maar als een dure reis naar de andere kant van de wereld er voorlopig even niet in zit, is het aanleggen van een tropische tuin een uitstekende manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Met de juiste winterharde tropische planten voor buiten creëer je een exotisch plekje waar elke dag als vakantie voelt – gewoon in je eigen achtertuin! Maar hoe maak je nu een tropische tuin? En welke tropische planten kunnen in Nederland?

Welke tropische planten kunnen in Nederland?

Willekeurige tropische planten buiten zetten is geen goed idee. Veel tropische planten doen het prima in de zomer, maar zullen zodra het kouder wordt binnen moeten worden geplaatst. Er zijn echter ook verschillende winterharde tropische planten die prima in staat zijn om de Nederlandse winters te overleven, eventueel met enkele voorzorgsmaatregelen. Daarnaast kun je kijken naar planten die tropisch lijken maar juist zeer geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Hieronder hebben we een aantal suggesties met planten voor een tropische tuin op een rijtje gezet.  

Bamboe

Bamboe (Fargesia) is onmisbaar in een tropische tuin! Deze grassoorten staan bekend om hun snelle groei en zijn dus perfect als je binnen een korte tijd van een mooie, volle tropische tuin wilt genieten. Je kunt bamboe ook heel goed gebruiken om meer privacy in je tuin te creëren.

Palmlelies

De witte palmlelie (Yucca filamentosa) en de ‘Golden Sword’ palmlelie (Yucca flaccida 'Golden Sword') zijn niet alleen winterhard, maar ook wintergroen. Deze planten, die gekenmerkt worden door zwaardvormige bladeren die laag bij de grond groeien, zijn ideaal voor de zonnige plekjes in je tropische tuin.

Varens

Op alle schaduwrijke plekken waar je opvulling nodig hebt, kun je varens planten. Varens versterken de rijke, weelderige uitstraling van je tropische tuin en doen het fantastisch op plekken waar veel andere planten te weinig zon zouden krijgen. Bovendien zijn veel soorten varens uitstekend winterhard. De zachte naaldvaren (Polystichum setiferum) bijvoorbeeld, kan zonder problemen temperaturen tot -20 ºC overleven.

Perzische Slaapboom

De Perzische Slaapboom (Albizia julibrissin) heeft grote groene bladeren en bloeit in de zomer met mooie roze bloemen. Deze exotische boom is wel enigszins gevoelig voor vorst. Maar een sterk en goed beschermd exemplaar kan tussen de drie en acht meter hoog worden.

Bananenplant

Bananenplanten zijn over het algemeen niet winterhard en in ons Nederlandse klimaat dus niet geschikt als tropische planten voor buiten. Er is echter één uitzondering: de Japanse vezelbanaan (Musa Basjoo). Verwacht geen eetbare vruchten; die zal de plant alleen produceren als hij een paar jaar lang warmte krijgt. Wat uiterlijk betreft is hij natuurlijk wel perfect voor een tropische tuin!

Hoe maak je een tropische tuin?

Hieronder een aantal tips voor het aanleggen van een tropische tuin:

  • Tropische tuinen worden gekenmerkt door een weelderige beplanting. Dit kun je het beste realiseren door in lagen te denken. Begin voorin de tuin met bodembedekkers en lage tuinplanten. Daarna kun je palmlelies en varens neerzetten. Naarmate je verder de hoogte in gaat met de beplanting, kun je bamboe, palmbomen en andere exotische bomen planten.
  • Om een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te krijgen, raden we aan om de planten in groepjes van oneven getallen te planten – dus drie, vijf, zeven, negen, enzovoorts). Dit is een simpel trucje dat ook door tuinarchitecten wordt toegepast.
  • Een tropische tuin is niet compleet zonder waterelement. Heb je geen ruimte voor een zwembad, vijver of beekloop? Alleen al het geluid van een klein fonteintje draagt bij aan de beleving!
  • Maak je tropische tuin helemaal af met tuinmeubels van hout of rotan, kussens in felle kleuren en (Balinese) lantaarns.
     
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring