Vlinderstruik snoeien

Snoeien doet uitbundig bloeien!

Een vlinderstruik(buddleja davidii) is een veelvoorkomende bloeiende heester. Een vlinderstruik is een aantrekkelijke struik door zijn overdadige bloei. Aantrekkelijk voor ons, maar natuurlijk ook aantrekkelijk voor vlinders. Vandaar, vlinderstruik! Er zijn allerlei soorten vlinderstruiken in allerlei kleuren en formaten. Ze bloeien van juli t/m september.

Wat heeft een vlinderstruik nodig?

Dat is nou ook een van de redenen dat een vlinderstruik populair geworden is: Hij groeit bijna overal zolang hij maar genoeg zon krijgt. Zelfs op plekken waar de grond arm en droog is. Hij houdt er alleen niet van als hij constant heel nat staat en als de grond erg zuur is.

Naast de standplaats is er nog een ding wat heel belangrijk is om optimaal te genieten van de uitbundige bloei van de vlinderstruik. Snoeien!

Hoe moet je een vlinderstruik snoeien?

Een vlinderstruik bloeit, net als de bekende pluimhortensia Limelight. op takken die datzelfde jaar gevormd zijn. Daarom kun je een vlinderstruik ook prima in het voorjaar snoeien. Voor de meest uitbundige bloei is het zelfs aan te raden om de struik elk jaar rigoureus te snoeien. Afgesnoeide takken zijn gevoelig voor vorst dus wacht met snoeien tot de meeste vorst geweest is, meestal in maart of april. Snoei de struik terug tot 30-40 cm boven de grond. Gebruik altijd scherp gereedschap om de snoeiwonden zo klein mogelijk te houden.

Snoeien voor nog meer bloemen

Naast de hoofd snoei die elk jaar in het voorjaar plaats vind, is er nog een moment waarop de vlinderstruik gesnoeid kan worden. Als in juni de nieuwe scheuten een stukje teruggesnoeid worden gaat de struik meer nieuwe takken ontwikkelen en daarmee ook meer nieuwe bloempluimen. Dit zorgt er wel voor dat de bloei ietsje later plaats vind. Als laatste is het aan te raden om uitgebloeide bloemen ook weg te knippen zodat de plant daar geen energie meer aan besteedt. Het is wel raadzaam om een paar bloemen te laten zitten voordat de vlinderstruik de winter in gaat. Dit bied wat bescherming tegen invriezen.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring