Welke vaste planten kunnen in de zon?

Welke vaste planten kunnen in de zon?

Tuinplanten hebben allemaal hun eigen voorkeuren. Niet alleen op het gebied van grond en water, maar ook met betrekking tot zonlicht. Heb je een border die een groot deel van de dag in de volle zon ligt? Dan is het raadzaam om hier soorten te planten die dol zijn op veel zon en warmte. De meeste vaste planten die het goed doen in de zon, bloeien relatief lang en krijgen vaak veel bloemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze planten vaak erg in trek zijn bij hommels, bijen en vlinders. Maar welke vaste planten kunnen in de zon?

De mooiste vaste planten voor een border in de volle zon

Ter inspiratie hebben we hieronder een selectie van mooie borderplanten voor in de zon op een rijtje gezet:

Zonnehoed

Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en witte zonnehoed (Echinacea purpurea 'Alba') zijn mooie vaste planten voor een border in de volle zon. Ze bloeien vaak de hele zomer door, soms zelfs tot in oktober, en kunnen als snijbloemen worden gebruikt. Zonnehoed vereist naast volop zon een kalkrijke grond die niet te nat mag worden.

Ridderspoor

Het violetkleurige ridderspoor (Delphinium pacific 'King Arthur') behoort eveneens tot de borderplanten voor in de zon die als snijbloemen kunnen worden gebruikt. Hou er wel rekening mee dat deze plant op een beschutte plek moet staan, dus niet in de volle wind. Omdat hij wel zo’n anderhalve meter hoog kan worden, heeft hij ook wat ondersteuning nodig.

Anemoon

Anemonen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. De ‘Honorine Jobert’ anemoon (Anemone hyb. 'Honorine Jobert') krijgt lieve, puur witte bloemen die in september/oktober bloeien en is een mooie vaste plant voor een border in de zon.

Korenbloem

Eveneens een echte zonliefhebber is de korenbloem (Centaurea montana 'Grandiflora'), die in de zomermaanden blauw/paarse bloemen krijgt. Deze soort kan in principe in alle grondsoorten, maar bloeit het mooist in een kalkrijke bodem.  

Lavendel

Lavendelsoorten staan erom bekend dat ze het altijd goed doen in zonnige en droge omstandigheden. In Nederland komen we voornamelijk de lavendel 'Hidcote' (Lavandula angustifolia 'Hidcote') tegen, die in de periode van juli tot en met september mooie violetblauwe bloemetjes krijgt.

Blauwe herfstaster

Eveneens een zonaanbiddende vaste plant die mooie paarse bloemen krijgt is de blauwe herfstaster (Aster dumosus 'Prof. A. Kippenberg'). Deze soort wordt niet hoger dan 50 centimeter en is zeer geschikt om in de voorgrond van een zonnige border te planten.

Geraniums

Heb je behoefte aan een makkelijke vaste plant voor in de volle zon? Dan is de ‘Rozanne’ geranium echt een aanrader. Deze soort, die ook wel de ooievaarsbek wordt genoemd, bloeit vanaf mei tot en met oktober onafgebroken en doet het in nagenoeg alle omstandigheden goed.

Anijsnetel

Anijsnetels, die hun naam ontlenen aan het feit dat ze naar anijs ruiken, zijn niet allemaal winterhard. De lang bloeiende ‘Blue Fortune’ anijsnetel (Agastache 'Blue Fortune') is dat echter wel, wat deze soort zeer geschikt maakt voor Nederlandse tuinen.  

Tot slot

Borderplanten die in de zon staan hebben vanzelfsprekend voldoende water nodig om te voorkomen dat ze verdrogen. Je kunt ze in de warmere maanden van het jaar het beste ’s ochtends vroeg of ‘s avonds bewateren. Op die manier krijgen de planten de tijd om het vocht op te nemen voordat het kan verdampen, en voorkom je verbranding van de bladeren.
 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring