Hoe verwijder je onkruid?

Hoe verwijder je onkruid?

Onkruid is een van de grootste frustratiepunten in de tuin. Nog afgezien van het feit dat de meeste soorten onkruid esthetisch niet echt aantrekkelijk zijn, kunnen ze ook vocht, voedingsstoffen en licht wegnemen van uw vaste tuinplanten. Onkruid verdelgen met chemische middelen is slecht voor het milieu en gevaarlijk voor (huis)dieren en kinderen. Gelukkig zijn er andere methodes om ervan af te komen. Maar hoe kunt u het beste onkruid verwijderen?
 
Veilig onkruid verwijderen doet u zo

#1. Schoffelen

Schoffelen is een snelle methode om het ergste onkruid te verwijderen. De meeste schoffels zijn voorzien van een handig driehoekig snijblad, waarmee u makkelijk om uw vaste planten heen kunt werken en de wortels van het onkruid als het ware doorsnijdt. U dient er wel rekening mee te houden dat u met schoffelen vaak niet de hele wortel uit de grond haalt. De wortels die in de grond achterblijven zullen bij warmer weer ongetwijfeld verder groeien.

#2. Uitsteken

Een onkruidsteker is ideaal als u last heeft van bijvoorbeeld paardenbloemen die op uw gazon groeien. Met een onkruidsteker kunt u namelijk ook meteen alle wortels verwijderen, dus het is een zeer effectieve methode. Bovendien zijn er ook onkruidstekers met steel verkrijgbaar; hiermee hoeft u niet te bukken en wordt uw rug ontlast.

#3. Uittrekken

Indien u last heeft van brandnetels of distels, kunt u het beste dit onkruid weghalen door de planten met handschoenen aan uit de grond trekken. Dit geldt ook voor andere soorten onkruid die pijn, jeuk of irritaties kunnen veroorzaken.

#4. Krabben

Wilt u mos en/of onkruid verwijderen uit de voegen van uw bestrating? Dan kunt u dit prima doen met een voegenkrabber.

#5. Branden

Indien u erg veel onkruid tussen uw bestrating heeft, kunt u overwegen een onkruidbrander te gebruiken.

Onkruid bestrijden? Liever voorkomen!

Als het op onkruid bestrijden aankomt, dan is voorkomen altijd beter dan genezen. Onder perkjes, borders, grindpaden en terrassen kunt u anti-worteldoek aanleggen. U kunt tevens overwegen om paden met klinkers, tegels of grind te vervangen door paden van boomschors. Tot slot kunt u onkruid voorkomen door bodembedekkers te planten. Ook siergrassen, rhodondendrons en klimplanten zoals de Hedera zijn effectief om het licht tegen te houden, waardoor onkruid geen kans krijgt.
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring