Moongarden, voor de avondmensen!

Laatst kwam ik bij een klant om wat struiken af te leveren en hij vertelde mij dat hij een moongarden aan het aanleggen was. Om eerlijk te zijn, ik ken veel tuintrends maar een moongarden, daar had ik nog nooit van gehoord. Bij een moongarden moest ik vooral denken aan een kaal en troosteloos landschap vol met gaten en kuilen. De maan is namelijk niet iets wat je associeert met planten en bomen. Maar toen ik even door vroeg bleek dat het een bestaande trend is die vaker toegepast wordt. Sterker nog, het bestaat al sinds de Middeleeuwen waar in Japan en India al tuinen bekend zijn die ingericht zijn als moongarden.

Wat is een moongarden?

Een moongarden, je zou het ook avond of nachttuin kunnen noemen, is de uitkomst voor mensen die lange werkdagen maken en de tuin vooral in het donker meemaken. Maar ook voor mensen die zich graag in het donker terugtrekken om tot rust te komen in de geuren en tinten die een tuin ook ’s nachts kan geven. Bij slapeloze nachten even tot rust komen in de natuur, een romantische plek bij maanlicht, dat soort ervaringen. Maar nu concreet, hoe ziet zo’n moongarden eruit?

Bij het aanleggen van een moongarden staan de planten en bomen centraal die ook in het donker, of in sommige gevallen met kunstlicht, een echte meerwaarde hebben. Vaak in combinatie met spiegelende objecten, mooie sculpturen en natuurlijke geluiden om ’s avonds of ’s nachts met alle zintuigen de tuin te beleven. Paden met bijvoorbeeld wit grind, opvallend witte muurtjes en stenen, de tintelende geluiden van een windorgel en het zachte gekabbel van water. Dit in combinatie met het gezoem van nachtvlinders en andere insecten.

Welke bomen passen in de moongarden?

Veel bomen met groen of donkergroen blad zijn in het duister niet echt te zien. Maar natuurlijk kunnen met goed geplaatste spotjes, een heel aantal bomen prachtig uitkomen. Vooral meerstammige bomen met grillige vormen en licht gekleurde stammen doen het mooi in het licht van een grondspotje. Een paar voorbeelden hiervan zijn de witte berk, Betula utilis ‘Doorenbos’, de Zevenzonenboom, Heptacodium miconioides, en de Indische sering, Lagerstroemia

Naast deze, uitgelichte bomen, zijn er ook de bomen en struiken die met hun bladkleuren of bloemkleuren het maanlicht mooi opvangen en daardoor in het donker goed te zien zijn. Vooral planten en bomen met grijs, en lichtbont blad kunnen hier goed toegepast worden. Bomen met grijzig blad zijn de Wilgbladige treurpeer, Pyrus salicifolia ‘Pendula, maar ook de Olijfwilg en de duindoorn doen het goed op maanlicht. Een mooie bonte boom die ook ’s nachts opvalt is de Bonte Vederesdoorn, Acer negundo ‘Variegatum’ maar denk ook aan de bonte reuze kornoelje en de Japanse esdoorn butterfly. Of kies voor één van de opvallende wit bloeiende kornoelje soorten.

Welke planten en struiken voor een moongarden?

witte bloemen

Er zijn natuurlijk allerlei soorten planten met witte bloemen. Hoe helderder wit, hoe beter ze ook ’s nachts opvallen. De sneeuwbal, viburnum, heeft allerlei soorten met grote witte bloemen en veel bloeiende hortensia’s ook De witte bloemen van de Rhododendron ‘Cunninghams White’ zijn ook mooi in contrast met het donkere blad. Combineer deze sierheesters met witbloeiende vaste planten als de witte Zonnehoed, Echinacea purpurea ‘Alba’. De witte kerstroos, Helleborus niger, is interessant omdat hij in de winter bloeit. Als mooie verticale ornamenten kan de witte ridderspoor gebruikt worden, of de bekende pampasgrassoorten. Als bodembedekker kan de Vinca Minor ‘Alba’ gebruikt worden. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden. Er zijn nog zoveel meer witbloeiende planten.

Grijze planten

Voor een mooi vergrijst effect, zeker in het licht van de maan als echte sfeermaker, plant je een aantal grijsbladige heesters en vaste planten aan. Denk hierbij aan de Witte knoop, Anaphalis triplinervis, en de klein blijvende Hoornbloem, Cerastium tomentosum. Of de grijzblauwe bladeren van de zwenkgras ‘Elijah Blue’. 

Voor een heerlijke geurbeleving in de avond zet je klimplanten als de witte regen en de Lonicera ergens langs een rek.  Als laatste, vergeet niet, hoe de perfecte moongarden er uit ziet hangt er helemaal vanaf hoe jij de avond beleeft. Ga 's avonds een rondje wandelen, onthoud de elementen die je opvallen en creëer je eigen avond rust oase!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring