Wat zijn langbloeiende vaste planten?

Vaste planten zijn een aanwinst voor elke tuin. Bij het intreden van de winter lijkt het vaak alsof ze doodgaan, maar in het voorjaar bloeien ze weer op en sieren ze je tuin met bloemen die nog mooier en sterker zijn dan het jaar ervoor. Sommige vaste tuinplanten bloeien maar heel kort. Gelukkig zijn er ook veel langbloeiende vaste planten die winterhard zijn én maandenlang blijven bloeien. 

Wat zijn makkelijke langbloeiende vaste planten?

Ter inspiratie hebben we hieronder een selectie van de mooiste langbloeiende vaste planten voor je op een rijtje gezet.

Kattenkruid (Nepeta 'Walker's Low')

Kattenkruid ‘Walker’s Low’ is een langbloeiende vaste plant die het zowel in de halfschaduw als volle zon prima doet. Deze plant heeft zijn naam te danken aan het feit dat katten dol zijn op de geur, maar hij is erg ook erg populair bij bijen, hommels en vlinders. Kattenkruid bloeit sowieso de hele zomer met mooie paarse bloemen. Zodra er wat aren beginnen uit te bloeien kun je deze wegsnoeien; de plant kan dan tot ver in oktober blijven bloeien!

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel is een van de makkelijkste langbloeiende vaste planten die er zijn. Ze kunnen goed tegen droogte en stellen weinig eisen aan de grond, mits deze goed water doorlaat – van natte voeten houden ze niet. Er zijn verschillende soorten, waarvan de meeste van juli tot en met september bloeien.

Gebroken hartje (Dicentra spectabilis)

Het gebroken hartje is een van de leukere lang bloeiende vaste planten voor halfschaduw tot zonnige plekken. Deze van oorsprong Chinese plant produceert al aan vanaf het vroege voorjaar kleurrijke hartvormige bloemetjes, die tot ver in juni blijven bloeien.

Salie (Salvia nemorosa)

Wist je dat je van salvia een van de langst bloeiende vaste planten kunt maken? De paarsblauwe bloemen, die rond mei beginnen te bloeien, kun je halverwege het bloeiseizoen terugsnoeien – dit stimuleert een volledige herbloei die tot ver in het najaar kan aanhouden.

Duizendknoop (Persicaria)

Eveneens makkelijke lang bloeiende vaste planten voor in de volle zon zijn de ‘Darjeeling Red’ cultivar van de duizendknoop (Persicaria affinis 'Darjeeling Red'), die van juni tot en met september bloeit, en ‘Blackfield’ cultivar (Persicaria amplexicaulis 'Blackfield'), wiens mooie donkerrode bloemen van mei tot en met oktober bloeien.

Klokjesbloem (Campanula carpatica 'Blaue Clips')

Als je zoekt naar lang bloeiende vaste planten om in de volle zon te zetten, kijk dan eens naar de klokjesbloem. Deze begint soms al in mei met bloeien, en dat duurt tot juli of augustus. Als je de klokjesbloem zodra hij is uitgebloeid meteen terugsnoeit, kun je in het vroege najaar van een tweede bloeiperiode profiteren!

Zonnehoed (Echinacea)

Ook zonnehoed is een aanrader voor standplaatsen in de volle zon. Er zijn cultivars in verschillende kleuren verkrijgbaar. Ze zijn iets veeleisender dan de eerdergenoemde soorten: naast zon hebben ze behoefte aan een niet te natte, kalkrijke zandgrond. Als de omstandigheden goed zijn, kunnen ze vanaf juli tot ver in oktober blijven bloeien. Een mooie witte soort is de Echinacea purpurea ‘Alba’

Ooievaarsbek (Geranium ‘Rozanne’)

Als je het hebt over langbloeiende vaste planten is er eentje die misschien wel het meeste levert! De Rozanne is een van de langst bloeiende geranium soorten met grote blauw/paarse bloemen. De bloei kan al in mei beginnen en doorgaan tot halverwege oktober. Bloemen kunnen tot wel 6 cm groot zijn. Groeit breed uit, voor een compactere groei kan deze Geranium net voor de zomer flink teruggesnoeid worden.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring