Hoe snoei je bomen en welke bomen ga je snoeien?

Hoe snoei je bomen en welke bomen ga je snoeien?

Als je er de ruimte voor hebt, dan zijn bomen in de tuin fantastisch. Maar bomen vereisen natuurlijk wel de juiste zorg, en dat betekent dat je af en toe moet snoeien. Hoe snoei je bomen en welke bomen moeten gesnoeid worden?

Wanneer bomen snoeien?

Voordat we het gaan hebben over wanneer bomen snoeien moet, willen we nog even benadrukken dat dode takken op elk moment verwijderd kunnen worden. Deze delen zijn immers afgestorven, wat betekent dat de boom er geen last van zal hebben als je deze verwijdert. Alle andere snoei gerelateerde werkzaamheden dienen echter onder de juiste omstandigheden te worden uitgevoerd.

Voor veel boomsoorten geldt dat ze in de winter gesnoeid mogen worden, wanneer de groei gestagneerd is en ze zich in hun rustperiode bevinden. Knotbomen (zoals eiken en populieren) mogen jaarlijks in de periode vanaf november tot en met februari gesnoeid worden. Voor leibomen (zoals kastanjebomen en platanen) en fruitbomen (zoals appelbomen en pruimenbomen) geldt een iets langere snoeiperiode – van november tot en met maart.

Hoewel niet iedereen het prettig vindt om in de kou een boom te snoeien, zitten er wel een aantal voordelen aan ’s winters snoeien:

  • Doordat er geen bladeren aan de bomen zitten kun je goed zien wat je doet;
  • Je hebt minder snoeiafval;
  • Het werk in de tuin wordt verspreid over het jaar – in de andere seizoenen is er immers meer dan genoeg te doen!

Welke bomen mag je niet snoeien in de winter?

Goed, knotbomen, leibomen en fruitbomen moet je dus in de winter snoeien. Dat is vrij makkelijk te onthouden. Maar let op, want er zijn ook bomen die je juist niet mag snoeien in de winter. Het betreffen de zogeheten ABC-bomen: de esdoorn (Acer), berk (Betulus) en haagbeuk (Carpinus). Ook de notelaar (Juglans regia) en verschillende druivensoorten (Vitis) behoren tot de ABC-bomen. Bij deze soorten, die ook wel ‘bloedende’ bomen worden genoemd, begint de sapstroom al na het vallen van de bladeren in de herfst op gang te komen. Om ervoor te zorgen dat ook de bovenste takken in het volgende voorjaar voldoende voedingsstoffen krijgen, stroomt het sap onder een vrij hoge druk door de boom. Zou je een ABC-boom in de winter proberen te snoeien, dan zal er sap uit de snoeiwond stromen. Bij sommige soorten gaat dat verbazingwekkend snel! ABC-bomen die toch in de winter worden gesnoeid zullen doorgaans niet ‘doodbloeden’, maar het kan wel degelijk een negatieve impact hebben op hun weerstand. Ze kunnen verzwakken en gevoeliger worden voor boomziektes. We adviseren dan ook om ABC-bomen uitsluitend te snoeien als er bladeren aan de takken zitten – alleen in de zomer dus! Nog beter is om eerst even een testje te doen door een dunne tak af te knippen en te bekijken of er sap uit de snoeiwond komt. Is dat niet het geval, dan kun je met een gerust hart verder gaan met snoeien!

Boom snoeien: hoe veel mag je weghalen?

Ongeacht of een boom nu in de zomer of in de winter moet worden gesnoeid, het is raadzaam om nooit te veel in één keer weg te halen. Doe je dat wel, dan zal de snoeibeurt een te grote schok zijn voor de boom, waardoor hij verzwakt en gevoeliger wordt voor ziektes. Als je een boom hebt waarbij je meer dan een vijfde van de totale bladmassa wilt weghalen, dan zal je de snoei over meerdere jaren moeten spreiden. Het beste is echter om het snoeien vanaf het begin goed bij te houden, zodat de impact op de boom beperkt blijft.
 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring