Hoe moet je een laurier snoeien?
De laurier (niet te verwarren met de laurierbladeren die we in de keuken gebruiken!) is een mooie wintergroene plant, verkrijgbaar als haagplant, haagplantsoen, struik, (meerstammige) boom, bolvorm of leivorm. Met name de laurierkers (Prunus laurocerasus) en de Portugese laurier (Prunus lusitanica) zijn populaire alternatieven voor coniferen. Dat is niet zo verwonderlijk, want ze gedijen goed in het Nederlandse klimaat, zijn niet veeleisend en groeien behoorlijk snel, waardoor je snel een dichte haag krijgt. Waar coniferen vaak zo strak mogelijk gesnoeid worden, komen de grote, sierlijke bladeren van laurierhagen juist het beste tot hun recht wanneer ze in een meer natuurlijk ogende vorm worden bijgewerkt. Maar hoe snoei je een laurier?
Een laurierstruik snoeien, hoe kun je dat het beste doen?
Ga je een jonge laurierstruik snoeien, beperk je dan de eerste jaren alleen tot de zijkanten. Pas als je laurierstruik de gewenste hoogte bereikt heeft, kun je ook de bovenkant meenemen bij de jaarlijkse snoeibeurt. Gebruik altijd een scherpe, schone snoeischaar en knip de takjes net boven een jonge scheut of een blad af. Voor het snoeien van een grote volwassen laurierhaag kun je beter een heggenschaar gebruiken. Om ervoor te zorgen dat ook de onderste bladeren voldoende licht krijgen, is het raadzaam om de onderzijde van een laurierhaag ietsjes breder te laten dan de bovenkant.
In welke maanden laurier snoeien?
Als je een volle, dichte laurierhaag wilt is het raadzaam om twee keer per jaar te snoeien. Tijdens de eerste snoeibeurt van het jaar, die mag plaatsvinden in de lente (maart/april), bepaal je de vorm van je laurierhaag. Tegen het einde van de zomer, rond augustus/september, kun je nogmaals de laurier snoeien door de nieuwe scheuten te trimmen. Op die manier zorg je ervoor dat je laurierhaag met een mooie vorm het najaar in gaat.
Hoef je niet per se een super strakke laurierhaag maar wil je wel graag genieten van de bloemen? In dat geval volstaat één snoeibeurt per jaar, die je het beste kunt inplannen in juni. De laurier is dan net klaar met bloeien en heeft dan nog ruim de tijd om van de snoeibeurt te herstellen en knoppen voor het volgende seizoen te vormen.
Hoe ver terugsnoeien bij een laurier?
Je mag een laurierhaag bij de snoeibeurt in het voorjaar flink terugsnoeien. De laurier kan een drastische snoei prima hebben, zelfs als je hem terugbrengt tot 15 centimeter boven de grond. Bovendien loopt hij in deze periode zo snel weer uit dat je binnen no time niets meer van de snoeibeurt ziet. Een eventuele tweede snoeibeurt in de nazomer vereist wel enige terughoudendheid; hierbij knip je eigenlijk alleen de uitlopers af.
Waar kan een laurier niet tegen?
Zoals we eerder al aangaven is de laurier geen veeleisende plant. Hij is ook goed winterhard. De laurierkers ‘Etna’ (Prunus laurocerasus ‘Etna’) behoort tot de meest vorstbestendige soorten; temperaturen tot -25oC zijn geen probleem. De Prunus lusitanica ‘Augustifolia’ en Prunus laurocerasus 'Rotundifolia' kunnen temperaturen tot maximaal 15oC onder nul verdragen. Er zijn echter wel een aantal andere dingen waar de laurier niet goed tegen kan:
- Natte voeten
Voldoende water is belangrijk voor de laurier, maar zorg wel voor een goede drainage zodat het (regen)water optimaal kan worden afgevoerd. - Te zure grond
Een lichtzure grond is perfect voor de laurierkers. Is de bodem te zuur, dan is het toevoegen van kalk een prima manier om de grond te ontzuren. - Te weinig magnesium of stikstof
Bij een laurierkers die zijn blad verliest is vaak sprake van een gebrek aan magnesium en/of stikstof. Dit is gelukkig eenvoudig te verhelpen door de grond in het voorjaar (en eventueel nog een keer in de nazomer) te verrijken met organische meststof.