Bij bomen rooien denken veel mensen aan het verwijderen van bomen die gevaar of overlast veroorzaken. Voor ons is het bomen rooien een heel ander verhaal. Met onze rooimachine, of in samenwerking met een loonbedrijf, kunnen wij aan elke boom die verkocht wordt een mooie stevige kluit maken. Zo kan de boom goed vervoerd worden, zijn de wortels beschermd en kan de boom op zijn nieuwe plek weer lekker verder gaan groeien. Dat is de kunst van het bomen kweken!
Bomen hebben toch net zoveel wortels onder de grond als takken boven de grond? Deze vraag horen we vaker en veel mensen vragen zich af hoe het kan dat een boom met een kroon van een meter of 5 hoog en 2 breed kan verplant worden met een relatief kleine kluit van 80 cm diameter. Het antwoord zit hem in snoeien. Hoewel de takken ook regelmatig gesnoeid worden bedoel ik nu het snoeien, ondersnijden, van de wortels.
Vergelijk het met een buxusbol. (zonder buxusmot of schimmel) Als een buxusbol boven de grond elk jaar twee keer gesnoeid wordt kan hij al wel heel oud zijn maar helemaal niet zo groot. Wat je wel ziet is dat er een mooie dichte bol met heel veel takjes ontstaat. Er zijn dus wel heel veel takken maar deze zitten allemaal in een kleine bol. Iets vergelijkbaars gebeurd er ook onder de grond.
Bij ons op de kwekerij worden alle bomen regelmatig verplant. Regelmatig is ongeveer om de 3 jaar. Dat is nodig om een mooie volle kluit met wortels te krijgen. Doordat de wortels als het ware gesnoeid worden komen er nieuwe uitlopers en gaat een boom dicht bij de stam genoeg kleine haarworteltjes maken. Zo heeft de boom genoeg wortels om te boom te kunnen verplanten.
Voor het rooien van een boom hebben wij een speciale rooimachine luisterend naar de naam Holmac. Bij deze rooimachine hebben we verschillende messen met een diameter van 40 tot 140 cm. Zo’n mes snijdt als een ijsschep door de grond en doordat hij heel hard trilt snijdt hij ook alle wortels door die hij tegenkomt. Daarna kan de boom uit de grond getild worden. De meeste grond rondom die kleine wortels gaat dan ook mee. . In de grond die mee gaat zitten ook diverse schimmels waarmee de boom samenleeft. Deze mycorrhiza schimmels zorgen ervoor dat een boom beter aanslaat, minder gevoelig is voor ziekten en beter bestand is tegen droogte.
De meeste bomen uit de volle grond krijgen een draadkluit. Als de boom losstaat zetten wij hem op een ijzeren draadkorf met daarop een of meerdere jute lappen. Jute, gemaakt van de juteplant en bekend van de jute zak, is een uitstekend materiaal om de kluit te beschermen tegen uitdrogen en er voor te zorgen dat de grond mooi bij elkaar blijft. En ook niet onbelangrijk, de jute is, in de grond, na een paar weken al aan het vergaan. De Jute lappen vouwen we om de kluit, de draadkorf trekken we strak en draaien deze met speciale haken aan. Zo ontstaat er een stevige compacte kluit vol met wortels.
Wij kunnen uit ervaring zeggen dat een boom, met draadkluit en al geplant, prima aanslaat. De jute en de draadkorf vormen totaal geen belemmering voor de hergroei van de net geplante boom. Alleen als de bovenste draad dicht langs de stam gaat deze even doorknippen. Laat de draadkorf verder intact zodat de kluit heel blijft en de boom ook onder de grond een goede stabiliteit heeft.