Hoe bestrijd je zevenblad?

Meer als 7 tips om zevenblad te bestrijden.

Als eerste, voordat we komen op het bestrijden van zevenblad: Wat is zevenblad eigenlijk voor plant en hoe komt deze in onze tuinen voor?

Zevenblad, Aegopodium podagraria, is een vaste plant die hoort bij de grote familie van de schermbloemen. In de winter sterft hij boven de grond af en in het voorjaar geven de wortels weer nieuwe uitlopers. Via deze wortels verspreid de zevenblad zich razendsnel. Net als de bekende fluitenkruid is het een veel voorkomende plant die bijna overal in Europa te vinden is. De naam zevenblad dankt hij aan het feit dat hij telkens met zeven bladeren op een de steel staat.

Zevenblad als gezonde bodembedekker?

In sommige landen wordt zevenblad aangeboden als sterke en mooie bodembedekker voor in de tuin en in andere landen wordt hij massaal bestreden als hinderlijk onkruid. Maar wist je dat de Romeinen zevenblad juist hard nodig hadden? Romeinen hebben dit plantje op veel plekken aangeplant omdat ze een betrouwbare leverancier van gezonde groente bomvol vitamine nodig hadden.  Daarna komt de zevenblad in allerhande soorten geschriften voor als geneeskrachtige plant met een zuiverende werking en als het middel tegen jicht. En als armeluis spinazie. Je kunt het namelijk prima eten en het groeit als kool, nou ja, als zevenblad dus.

Zevenblad bestrijden.

Ondanks al de positieve dingen die al over zevenblad zijn gezegd ten spijt, veel mensen worden niet echt enthousiast van zevenplant. Hoe kun je deze ongenode gast het beste bestrijden?

Er zijn een heel aantal manieren om dit te doen. Je kunt natuurlijk kiezen voor chemische bestrijdingsmiddelen. Het grote probleem hierbij is dat de schade aan het bodemleven en andere planten heel groot is. Daarnaast zijn het ook vaak middelen die lang in de kringloop van de natuur blijven zitten en daar dus ook lang de balans verstoren. Er zijn een heel aantal andere opties die ook goed werken en die misschien precies passen bij de wensen en ideeën die jij hebt over de tuin.

1. De grond afdekken

Door langdurig de grond af te dekken met landbouwplastic of (werkt beduidend minder) antiworteldoek, kun je een groot deel van het zevenblad weghalen. Omdat het dan langdurig geen licht krijgt zal het vanzelf verdwijnen. Dit is wel een project van een jaar of langer. 

2. De grond omwoelen

Als het grootste deel van het zevenblad afgestorven is kun je er voor kiezen om de grond minutieus om te spitten en elke worteltje weg te halen. Dit kan sowieso heel goed werken maar kost wel heel veel tijd. Dus als je de tijd hebt, lekker wroeten in de grond. Werkt ook uitstekend tegen stress en onrust.

3. Kippen

Deze optie is er eentje die zowel natuurlijk als nauwkeurig werkt. Koop een paar kippen. Nou is het natuurlijk wel handig om alleen kippen aan te schaffen als je ze ook goed kunt verzorgen maar kippen zijn dol op zevenblad. In een kippenren maakt zevenblad geen kans en elke ochtend een vers eitje is ook een grote meerwaarde natuurlijk!  Ideaal te combineren met een bijenhaag voor nog meer biodiversiteit in de tuin.

4. Biologische onkruidverdelgers

Er zijn allerlei middelen op de markt die speciaal bedacht zijn om zevenblad te bestrijden. Of de middelen allemaal optimaal werken is de vraag. Vaak werken ze maar voor een deel en gaan niet alle planten dood. 

5. Zevenblad uitputten.

Iets wat je vaak hoort is dat je de zevenblad kunt bestrijden door hem uit te putten. Dit zal uiteindelijk wel werken maar vraagt wel heel veel geduld en vasthoudendheid. Door hem elke keer weer te blijven verwijderen met zoveel mogelijk wortel zal de plant vanzelf een keer de moed opgeven.

6. Kalken

Zevenblad houd niet zo van kalkrijke grond. Dit kan ingezet worden om de zevenblad te bestrijden. Door jaar in jaar uit kalk aan de grond toe te voegen zal de zevenblad op een gegeven moment minder worden en verdwijnen. Let wel op dat de andere tuinplanten niet mee verdwijnen omdat ze niet goed in kalkrijke grond groeien.

7. Bodembedekkers.

Dit is misschien wel de beste manier om zevenblad te bestrijden. Gebruik andere sterke, bij voorkeur, groenblijvende bodembedekkers. Doordat deze een dicht tapijt gaan vormen zal het zevenblad verdwijnen. 

Alternatieve tip

In plaats van zevenblad te bestrijden kun je ook het zevenblad omheinen(antiwortelschermen gebruiken) en het gebruiken als pluktuin. Zevenblad is namelijk een heerlijke en gezonde groente die zowel rauw als gekookt en vers als gedroogd gebruikt kan worden. Maak er een lekkere pesto van of verwerk het in de kruidenboter. Ook als verse thee is zevenblad te gebruiken. De mogelijkheden zijn legio… Die Romeinen waren zo gek nog niet!

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring