Hagelschot

Een veel voorkomende aantasting van de bladeren

Door het natte en koude weer van afgelopen voorjaar krijgen we te maken met allerlei soorten schimmels die floreren onder zulke omstandigheden.

We krijgen regelmatig van mensen foto’s opgestuurd van een bepaald soort aantasting van de bladeren. Het lijkt wel alsof er een kieskeurige rups of kever aan het werk is of dat er met een hagelgeweer op de bladeren geschoten is. Aan dit laatste heeft deze aantasting zijn naam te danken: Hagelschot. Geen zorgen, Het kan geen kwaad!

Wat is hagelschotziekte?

Hagelschot is de naam voor de schimmelinfectie  Stigmina carpophila die vooral voorkomt in prunusachtigen zoals kersen en sierkersen, perziken, pruimen en abrikozen. De aantasting begint bij de jonge bladeren en slapende knoppen en wordt met de regen richting lager gelegen bladeren van de kroon gespoeld. De schimmel overwinterd in afgevallen blad en in slapende knoppen. Hagelschotziekte is een wijd verspreide aantasting die vooral in vochtige periodes overal te vinden is.

Hoe kun je hagelschot herkennen?

Op de bladeren komen kleine roodbruine vlekjes met een lichtere kern. Dit verkleurt naar bruin waarna het weefsel in het vlekje afsterft. Hierdoor ontstaan de typerende gaatjes die lijken op een schot hagel. Het blad beschermt zichzelf door de cellen rond de aantasting af te dichten. Het verschil met vraat door rupsen of andere beestjes kun je zien door de donkere rand om de lichte vlek en dat de kern van de aantasting eerst bruin wordt voordat deze afvalt. En natuurlijk ook als er nergens beestjes te vinden zijn!

Hoe kun je hagelschot voorkomen?

Er zijn een aantal manieren om schimmels te bestrijden maar het begint bij de ideale omstandigheden creëren voor de bomen en planten en niét voor de schimmel. Zorg voor een goede standplaats met een goede ontwatering en genoeg humus in de grond. Verrijk de grond bij aanplanten met Vivimus. Geef daarnaast de boom of plant genoeg mest om hem de power te geven zijn natuurlijke afweermechanisme goed te gebruiken. Zorg ervoor dat de boom ruimte heeft om te groeien en er genoeg lucht en licht in de kroon kan komen. Snoei de kroon in de zomer mooi open zodat deze ook binnen in de kroon goed kan opdrogen.

Hoe kun je hagelschot bestrijden?

Naast deze min of meer preventieve maatregelen zijn er ook een aantal manieren om aangetaste delen van de boom te bestrijden. Als je er vroeg genoeg bij bent kun je aangetaste bladeren en takken wegsnoeien en afvoeren of verbranden. Er zijn daarnaast ook biologische middelen op de markt op basis van Zwavel die niet schadelijk zijn voor het milieu. Bij de meeste tuincentra zijn deze middelen wel te verkrijgen.

Van Hagelschot gaat de boom niet dood!

Schimmels en bacteriën horen bij de natuur. Ook aantastingen, hoe jammer soms ook, zullen altijd blijven voorkomen. Het ziet er misschien niet zo mooi uit maar een boom gaat dit prima overleven! Soms is acceptatie de makkelijkste manier van omgaan met aantastingen als de hagelschotziekte.

 

 

In dit project zijn o.a. de volgende producten gebruikt:

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring