Wie houdt er niet van een gezonde boom?

WIE HOUDT ER NIET VAN EEN GEZONDE BOOM?

Een klant vertelde me laatst, dat hij heel veel mooie bomen in zijn tuin had staan, maar er was er ook ééntje een beetje ziek leek het wel……!? Blaadjes die veel meer aangevreten werden dan bij de andere bomen. Als het een beetje droog was, viel er veel blad af en de boom zag er niet zo fris uit. Hij had zich overal ingelezen en allerlei middeltjes geprobeerd. Hij keek naar mij alsof ik de alleswetende bomendokter himself was. Of ik hem, met de bekende gouden tip, uit de ‘ellende’ kon verlossen…..????

Nu weet ik best heel veel over bomen,  maar gezondheid, is net als bij de mens,  een complex verhaal. Artsen studeren op hoog niveau om er iets van te snappen. Veel is nog niet ontdekt en zeker niet begrepen. Symptoombestrijding heeft helaas de overhand gekregen. Wat kunnen we aan de bron doen om er voor te zorgen dat we als mens minder snel ziek worden?

Gezond eten en drinken? Gezond denken?  Gezond bezig zijn met werk wat positieve energie oplevert? Gezond samenleven met mensen die je als prettig gezelschap ervaart. Klinkt goed.

Hoe zit het bij bomen en planten?

Als  boomkweker weet ik dat ziektes bij bomen en planten er in vele verschijningsvormen zijn.

Ook heb ik ervaren dat ziektes meestal een oorzaak hebben, die hun ‘wortels’ in het voortraject hebben. 

  • Een boom die te veel of te weinig zuurstof, water of voeding krijgt, stress ervaart, wordt vroeg of laat ziek. Gelukkig kunnen we hier als tuinbezitter een positieve rol in spelen.
  • Een boom op de verkeerde plek helpt ook niet echt, maar ook daar kunnen we in het voortraject rekening mee houden. Een goed advies is daarom goud waard.
  • Een boom moet je planten en niet begraven is ook een advies die ik iedereen graag mee geef. Liever iets te hoog, dan te diep. De wortels van een boom hebben zuurstof nodig.
  • Een goede grondbewerking is vanzelfsprekend de basis. Een tegeltje er uit en een boompje er in is zo gedaan, maar is niet de weg naar succes. Een boom heeft bewortelbare ruimte nodig om zich ook op lange termijn goed te kunnen ontwikkelen.
  • Geef een boom goede buren is nog een zweverig, maar o zo waar advies.  Bomen en planten in de goede combinatie stimuleren elkaar en vormen voor een harmonieuze beplanting. Bomen in een goede conditie kunnen zich goed verdedigen bij een aanval van insecten, schimmels en bacteriën.

Zo maar een paar hoofdpunten en lang niet volledig, maar hoe vertel je dat iemand, die graag in 2 zinnen een antwoord op zijn bomenvraag zoekt?  Natuurlijk kan ik op de locatie komen kijken om te onderzoeken of ik de oorzaken kan achterhalen, maar ja daar zijn kosten aan verbonden en dat was niet zijn bedoeling. Ik heb hem een kopje koffie aangeboden, nog even het belang van bemesting onder de aandacht gebracht en hem verwezen naar onze informatie op de webshop. Fijne dag!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring