Een klant vertelde me laatst, dat hij heel veel mooie bomen in zijn tuin had staan, maar er was er ook ééntje een beetje ziek leek het wel……!? Blaadjes die veel meer aangevreten werden dan bij de andere bomen. Als het een beetje droog was, viel er veel blad af en de boom zag er niet zo fris uit. Hij had zich overal ingelezen en allerlei middeltjes geprobeerd. Hij keek naar mij alsof ik de alleswetende bomendokter himself was. Of ik hem, met de bekende gouden tip, uit de ‘ellende’ kon verlossen…..????
Nu weet ik best heel veel over bomen, maar gezondheid, is net als bij de mens, een complex verhaal. Artsen studeren op hoog niveau om er iets van te snappen. Veel is nog niet ontdekt en zeker niet begrepen. Symptoombestrijding heeft helaas de overhand gekregen. Wat kunnen we aan de bron doen om er voor te zorgen dat we als mens minder snel ziek worden?
Gezond eten en drinken? Gezond denken? Gezond bezig zijn met werk wat positieve energie oplevert? Gezond samenleven met mensen die je als prettig gezelschap ervaart. Klinkt goed.
Als boomkweker weet ik dat ziektes bij bomen en planten er in vele verschijningsvormen zijn.
Ook heb ik ervaren dat ziektes meestal een oorzaak hebben, die hun ‘wortels’ in het voortraject hebben.
Zo maar een paar hoofdpunten en lang niet volledig, maar hoe vertel je dat iemand, die graag in 2 zinnen een antwoord op zijn bomenvraag zoekt? Natuurlijk kan ik op de locatie komen kijken om te onderzoeken of ik de oorzaken kan achterhalen, maar ja daar zijn kosten aan verbonden en dat was niet zijn bedoeling. Ik heb hem een kopje koffie aangeboden, nog even het belang van bemesting onder de aandacht gebracht en hem verwezen naar onze informatie op de webshop. Fijne dag!
In dit project zijn o.a. de volgende producten gebruikt: