Er zijn heel veel geurende bomen. Een aantal met opvallende bloemen, de bloesembomen, maar ook een heel aantal waarvan de bloemen bijna wegvallen tussen het groen. De lindebloesem is hier een voorbeeld van. En de geuren zijn niet alleen voor de mens aantrekkelijk maar ook de bijen vinden het heerlijk. De geur vol beloftes van heerlijke nectar lokt honderden bijen. Als je dan soms, bij een windstille zomerse dag, onder een linde staan kun je het gezoem horen van honderden bijen.
Als je alle wc-verfrissers, parfums, shampoos en andere geurende producten naast elkaar zou zetten zitten daar allerlei bloesem van planten en bomen bij. Van elk soort is ieder geval wel een lavendel variatie te vinden en als je er op gaat letten zal je versteld staan hoeveel geuren er van bomen en planten gebruikt worden.
Voor ons is de heerlijke geur van bomen een leuke bijkomstigheid maar voor de bomen is het pure noodzaak. Insecten en in sommige gevallen ook vogels zijn namelijk nodig voor de voorplanting van de boom. De zoete geur trekt bijen, vlinders, vliegen en andere insecten aan die er voor zorgen dat er bestuiving plaats vind en er vruchten gevormd kunnen worden. Fijn voor de bijen, fijn voor de planten en fijn voor ons!
Geuren worden over het algemeen het beste verspreid als het niet te koud is. Dat is ook de reden dat er minder geurende bomen en planten zijn die in de winter of het vroege voorjaar bloeien. Maar ze zijn er wel. Een bekende winterbloeiende heester is de sneeuwbal, Viburnum farreri die, zeker als het niet vriest, een heerlijk zoete geur verspreid die van meters afstand nog te ruiken is. Met opvallende roze/witte bloemen is het ook nog eens een echte eyecatcher! Een bijzondere geelbloeiende heester is de Papierstruik, edgeworthia, die ook heerlijke zoet ruikt. En als je van echt heel zoet houd kun je terecht bij de toverhazelaar, hamamelis.
De meeste bloesembomen bloeien in het voorjaar. Welke soorten ruiken ook nog eens lekker? Een van de bekendste bloesembomen is de Magnolia. De bloemen van deze overdadig bloeiende boom ruiken vaak ook lekker. Dit hangt vaak wel een beetje af van de temperatuur. Ook verschillende sierkersen verspreiden een heerlijke geur. De stermagnolia, Magnolia stellata, geeft in ieder geval een fijne geur af. In het late voorjaar komen de appelbomen in bloei en dat is wel een van mijn favoriete geuren. Zet eens een takjes met net niet ontluikende bloemen in een vaas in de woonkamer en de heerlijke geur zal de kamer vullen!
In de zomer zijn er legio planten die lekker ruiken. Bekend zijn natuurlijk de rozen maar ook andere klimplanten als de Toscaanse Jasmijn en de Kamperfoelie en een heel aantal vaste planten maar de koning van de geurende tuinplanten is misschien wel de sering. De overdadige paarse of witte bloesem verspreiden een heerlijke zoete geur.
Ook een heel aantal bomen die je tegenkomt in de het park of langs de weg kunnen lekker ruiken. De lindeboom is daar een goed voorbeeld van. Ook de Acacia en de Sophora Japonica verspreiden een heerlijk zoete geur.
Naast de overdaad aan soorten waarvan de bloemen heerlijk geuren zijn er ook bomen en struiken met bijzonder ruikende bladeren. Als je op een zonnige herfstdag langs de Katsuraboom loopt kun je vleug van heerlijk zoete peperkoek ruiken. En wat dacht je van de Pindakaasboom waarvan de bladeren precies de geur van pindakaas hebben. Hiervoor moet je wel de bladeren een beetje kneuzen of tussen je vingers wrijven.
Het is natuurlijk leuk om over de geuren van de bomen en planten te schrijven maar nog veel leuker om het zelf te ruiken. Kom langs op onze kwekerij om een heerlijke geurende boom te kopen! Bekijk de actuele openingstijden onderaan onze homepage.
In dit project zijn o.a. de volgende producten gebruikt: