Droogte tolerante bomen

Welke bomen kunnen tegen droogte?

Bomen die goed tegen droogte kunnen

De laatste jaren zien we dat er steeds meer behoefte komt aan bomen die goed tegen droogte kunnen. Niet gek natuurlijk, als je de afgelopen jaren bekijkt. Langdurige droogte lijkt iets te zijn waar we in de toekomst nog wel vaker mee te maken gaan krijgen.

Bomen hebben water nodig.

Wat voor impact de droogte op bomen heeft hangt van een heel aantal factoren af. De grondsoort, grondwaterpeil en natuurlijk de hoeveelheid water die wij als mensen de boom extra kunnen geven. Grondsoorten als zand en löss houden veel minder water vast dan klei en veen. Om bomen op droge plekken een goede kans te geven is het aan te raden om de grond te verrijken met water vasthoudende aanplantgrond als DCM Vivimus. Waar het om gaat is dat er genoeg poriën in de grond zijn waar water in opgeslagen kan worden. Er zijn ook steeds meer innovatieve middelen beschikbaar om de bodem beter water te laten vast houden. Hier later meer over. 

Net aangeplante bomen moeten altijd geholpen worden ook al zijn ze nog zo droogte resistent. Dit heeft alles te maken met het feit dat er genoeg wortels aan de boom zitten maar deze zich in een relatief klein volume bevinden. Binnen deze kluit is een boom de eerste jaren nog niet in staat om genoeg vocht vanuit de grond op te nemen. 

Welke bomen zijn droogte-tolerant?

Er zijn gelukkig allerlei soorten bomen te koop die beter tegen droogte kunnen. Deze bomen komen van nature vaak ook voor op plekken waar vocht minder voorhanden is. Bomen die goed tegen droogte kunnen zijn bijvoorbeeld de Gleditisia triacanthos ‘Sunburst’. Deze populaire boom heeft wel meer voordelen. Hij kan goed in verharding staan en kan prima omgaan met luchtverontreiniging. Naast deze technische eigenschappen is het ook nog eens een heel mooie karakteristieke boom. 

Daarnaast zijn er veel Esdoorn soorten die droogte goed verdragen. Denk hierbij aan de Acer rubrum (Red Sunset e.a.)en de Acer platanoides. Ook de Acer campestre is een sterke boom die een hoop droogte kan hebben. Een onbekendere soort is de Phellodendron amurense, Amur kurkboom, die met zijn mooie breed uitgroeiende kroon een interessante boom kan zijn voor de middelgrote tuin. Robinia pseudoacacia, door veel mensen gewoon Acacia genoemd, kan met zijn uitgebreide wortelgestel het water van ver halen. Een leuke middelgrote boom is de Sophora japonica die met zijn naam honingboom ook al doet vermoeden waar deze drachtboom nog meer goed voor is.  De linde is een sterke boom waarvan de Tilia cordata de beste variant op een droge ondergrond. 

Haagbeuk is veel meer dan een haagplant.

Een ondergewaardeerde boom die in het zonnetje gezet mag worden is Haagbeuk, Carpinus betulus. De Nederlandse naam; haagbeuk is een beetje denigrerend voor deze alleskunner. Oké, hij is prima te snoeien en kan voor allerlei vormsnoei, dus ook als haagplant gebruik worden. Maar los daarvan is het gewoon een mooie speelse boom om te zien. Vooral de stam is hoogst decoratief met een gespierde uitstraling. Dicht vertakt is het een geliefde boom voor allerhande vogels. Verder is het een sterke boom die zowel tegen droogte kan maar daarnaast ook bestand is tegen vochtige grond en korte overstromingen. Een echte boom voor de toekomst dus!

De grove den, een echte overlever

Naaldbomen hebben als grote voordelen dat naalden meestal minder kwetsbaar zijn. Ze hebben minder oppervlakte naar de zon toe en kunnen vaak ook beter tegen extreme omstandigheden. Dit geldt zeker ook voor de bekende den Pinus sylvestris, grove den of vliegden genoemd maar ook voor de enigszins vergelijkbare Oostenrijkse den. Dit zijn twee soorten die goed gedijen op drogere grond maar ook kortdurende overstromingen kunnen weerstaan. Het is niet voor niets dat je deze vliegden tot op zandverstuivingen terug kan vinden waar de wind vrij spel heeft en de grond kurkdroog lijkt. 

Droogte-tolerante bomen kopen?

Op onze kwekerij in Apeldoorn hebben wij allerlei soorten en maten bomen staan waaronder allerlei sterke en droogte-resistente bomen. Kom langs om zelf een mooie en unieke boom uit te zoeken die in uw tuin ook toekomstbestendig is! Bomen planten is geloven in de toekomst!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring