De rui van naaldbomen

Help mijn conifeer wordt van binnen bruin!

De meeste Naaldbomen of coniferen zijn toch bladhoudend?

Naaldbomen en coniferen hebben geen bladeren, zoals de loofbomen, maar naalden en schubben. Met deze naalden of schubben zetten ze net als de bladeren, zonne-energie om in suikers en stikstof en koolstofdioxide om in zuurstof. De meeste naaldbomen zijn wintergroen en gaan zowat het hele jaar door met de fotosynthese. Zo leveren ze ook het hele jaar een mooi bijdrage aan het zorgen voor genoeg zuurstof. Bomen met naalden en schubben verdampen vaak ook het hele jaar door water. Een voordeel is wel dat ze, door hun geringe oppervlakte, relatief weinig water verdampen en vaak mindere gevoelig zijn voor extreme kou. Op plaatsen waar het weer extreem is en waar loofbomen niet kunnen overleven tref je vaak nog wel naaldbomen aan.

Ook naalden moeten wel eens vervangen worden.

De meeste naaldbomen kennen een periode van zogenaamde rui, waarbij ze hun oude naalden en schubben afstoten zodat er weer ruimte komt voor de nieuwe verse exemplaren. Door weer en wind worden de bruine naalden afgeschud en vormen een dikke laag onder de conifeer. Bij veel bomen gebeurd dit in de maand augustus. Vaak zie je dan dat de boom aan de binnenkant bruin wordt. 

Hoe zit dat met net aangeplante coniferen?

Bomen die net aangeplant zijn hebben altijd een periode nodig om te ‘settelen’. Ze investeren dan in wortelgroei en vaak blijft de groei boven de grond een beetje uit. Bij sommige coniferen en naaldbomen zien we de eerste weken na de aanplant al een deel van de naalden verkleuren en uiteindelijk afvallen. Veel andere coniferen wachten hiermee tot de ruiperiode in augustus en zullen dan de eerste jaar veel oude naalden afstoten om weer met een schone lei te beginnen. Alleen als alle naalden van een boom, dus ook de hele buitenkant, bruin worden is er meer aan de hand.

Geef wintergroene naaldbomen ook in de winter water.

Omdat groenblijvende bomen het hele jaar door verdampen is het verstandig om deze ook in de winterperiode water te blijven geven. Zeker in een zonnige, niet al te koude periode kan een conifeer of naaldboom nog steeds uitdrogen. Net aangeplante bomen kunnen dat het beste de eerste twee jaar elke week van water worden voorzien. Alleen als het vriest is dit niet nodig.

 

In dit project zijn o.a. de volgende producten gebruikt:

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring