Bomen in het gazon

Waar moet je aan denken als je een boom in het gazon plant?

De laatste weken krijgen we regelmatig vragen van mensen over een boom die in het gazon is aangeplant. Door de langdurige kou hebben veel bomen het moeilijk gehad en we zien daar ook regelmatig bomen tussen zitten die in het gazon gezet zijn. Zeker als een gazon er al langer ligt is dit geen ideale plek voor een beginnende boom. De grond in een gazon is meestal best wel verdicht, wat goede doorworteling in de weg staat, en het gras geeft de boom aardig wat concurrentie bij het opnemen van vocht en voedingstoffen. Maar niet getreurd, met een beetje hulp komt het helemaal goed!

Een goede start voor een boom in het gazon

Om toch te kunnen genieten van de nieuw aangeplante boom in het gazon is het belangrijk om de omstandigheden zo te maken dat de boom alle ruimte en mogelijkheden krijgt om goed te gaan wortelen en het nodige vocht, voedingstoffen en mineralen op te nemen uit de grond. Zorg ervoor dat er genoeg zuurstof bij de wortels kan komen en dat het gras geen concurrentie gaat vormen voor de boom die z'n plekje nog moet vinden. Hieronder een aantal aandachtspunten om een boom in het gazon tot een succesverhaal te maken:

Aandachtspunten bij het planten van de boom:

  • Graaf een ruim plantgat die minstens een derde groter is dan de kluit.
  • Spit de onderkant van het gat en de zijkanten goed los zodat het water weg kan en er geen vijvertje ontstaat.
  • Verrijk de grond met Vivimus aanplantgrond om genoeg humus in de grond te krijgen waardoor de doorworteling gestimuleerd wordt. 
  • Maak een gietrand ter grootte van de kluit om het water in te geven.
  • Boor een viertal gaten net naast de gietrand om er voor te zorgen dat er genoeg zuurstof bij de wortels kan komen. 
  • Snoei de boom volgens de snoei instructie. Zeker als u genoeg water geeft maar de blaadjes bruin worden is het de hoogste tijd om de boom terug te snoeien. Bij deze nood snoei kunt u er voor kiezen om de alle takken een derde terug te snoeien.

Aandachtspunten in de verzorging van de boom:

  • Houd de boomspiegel 2 jaar lang vrij van onkruid en andere beplanting. Bedek het ook niet met grind, schors of een ander materiaal. De boomspiegel is de cirkel een derde groter dan de kluit.
  • Geef minimaal 2 keer in de week een grote water gift. Houd, afhankelijk van het soort, de bodem licht vochtig. Kijk voor meer informatie bij de instructie watergeven.

Het gazon weer op zijn plek.

Na een periode van ongeveer 2 jaar is het goed om te kijken wat de conditie van de boom is. Als de boom duidelijk floreert is het mogelijk om het gras weer door te laten lopen tot aan de stam. Houd de boom nog steeds goed in de gaten en zaai dat stukje gazon bij voorkeur in. Graszoden leggen in een boomspiegel is minder aan te raden. Let op bij het maaien dat de stam van de boom niet beschadigt en geef de boom elk jaar voldoende mest.

Elke standplaats is anders.

Bij deze aandachtpunten gaan we een beetje uit van een gemiddelde situatie, een soort algemene richtlijn. Elke plek is weer anders en elke omstandigheid vereist weer andere dingen. Grondsoort, grondwaterstand, neerslag, zuurtegraad, aanwezigheid van mineralen en andere stoffen in de grond en de standplaats zijn allemaal van invloed op het goede aanslaan van een boom.  Blijf de boom altijd goed in de gaten houden om te zien hoe deze zich ontwikkeld en anticipeer hierop. Gelukkig is de natuur de afgelopen tijd wel in staat gebleken om zich voor een groot deel aan te passen aan de omstandigheden. 

In dit project zijn o.a. de volgende producten gebruikt:

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring