Hoe en wanneer verplant je het best een boom?

Bomen verplaatsen op de kwekerij.

Op de kwekerij worden elk jaar honderden bomen gerooid en soms ook verplaatst. Dit past binnen het kweekproces waarbij elke boom eens in de 3 tot 5 jaar ondersneden of verplaatst moet worden en daarnaast zijn er natuurlijk een heel aantal bomen die gerooid worden omdat ze verkocht zijn. Voor het rooien hebben wij proffesionele rooimachines en doordat de bomen zovaak ondersneden worden kunnen wij stevige goed doorwortelde kluiten aan een boom krijgen. Maar hoe zit dit eigenlijk met de bomen in uw eigen tuin?
 

Kan ik elke boom verplaatsen?

Onder andere notenbomen, Douglassparren en fruitbomen zijn doorgaans goed te verplaatsen. Het hangt er echter wel van af hoe oud ze zijn! Het verplaatsen van jonge bomen (die korter dan vijf jaar geleden geplant zijn) is over het algemeen prima te doen. Maar u dient er wel rekening mee te houden dat hoe ouder de boom is, hoe lastiger hij te verplaatsen is – en hoe groter het risico dat hij de verplaatsing niet overleefd. Als het om een oudere, grotere boom gaat, kunt u deze beter laten staan - of de hulp van een professioneel bedrijf inschakelen.
 

Wanneer kan ik het beste bomen verplanten?

Een boom verplaatsen in de zomer moet u simpelweg niet doen. Dan kunt u ervan uit gaan dat hij dood gaat. U kunt pas aan bomen verplaatsen gaan denken in het najaar; als bij loofbomen de bladeren eraf zijn. Dan staat de groei namelijk stil. Verplanten kan tot uiterlijk eind maart – dan heeft de boom ook nog even de tijd om te ‘aarden’ en zichzelf weer vast te zetten voordat hij zijn groeifase weer opstart. Bomen verplanten moet overigens altijd gebeuren als de grond niet bevroren is.
 

Hoe moet ik een boom verplanten?

Een boom verplaatsen vergt enige voorbereiding. Geef de boom een dag van tevoren ruim water. Op de dag van de verplaatsing graaft u de kluit volledig uit. Zorg daarbij dat u de jonge wortels zoveel mogelijk ontziet; deze spelen namelijk een belangrijke rol bij het opnemen van vocht en voedingsstoffen uit de grond. Indien de boom naar een andere locatie vervoerd moet worden, dient de kluit stevig te worden ingepakt met jute of een plasticzak. Plaats de boom op de nieuwe plek en zorg dat de wortels de ruimte hebben. Vul het uitgegraven gat op met aarde en geef ruim water. De eerste periode op zijn nieuwe plek dient de boom met boompalen verankerd te worden en regelmatig bewaterd te worden. Snoei ongeveer een derde van alle takken terug zodat de boom een stuk minder hoeft te verdampen. Met de juiste timing en zorg is een boom verplaatsen prima te doen!
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring