Treurbomen

Treur bomen

De treurwilg is de bekendste treurboom, maar er zijn heel veel meer soorten treurbomen. Treurbomen staan vaak langs een waterpartij maar in een kleine of grote tuin, plein of park komen ze ook zeker tot hun recht.

Een aantal soorten treurbomen

 

Salix sepulcralis 'Chrysocoma'

De treurwilg is een kruising tussen S. alba en S. babylonica. De kroonvorm is breed treurend. Bereikt een hoogte tot circa 20 m en een breedte die meer dan 20 m kan bedragen.

De diep gegroefde schors verkleurt van geel naar bruin. Aan de stevige hoofdtakken bevinden zich zeer veel uitermate dunne twijgen die verticaal naar beneden hangen. Vooral de jonge twijgen zijn opvallend geel van kleur waardoor de boom in winter en vroege voorjaar een blikvanger is.

Het blad is matgroen en kleurt in de herfst geelgroen. Gelijktijdig met het verschijnen van het blad komen de gele katjes tevoorschijn. De boom geeft de voorkeur aan een vochtige standplaats maar verdraagt ook drogere standplaatsen. Hier zal het wortelgestel echter zeer oppervlakkig zijn. Zowel zure als kalkhoudende grond worden verdragen.

Betula pendula "Youngii"

Betula pendula "Youngii" heeft een dicht vertakt schermvormige kroon. Hij heeft geen doorgaande kop en word 5-8m hoog en 4-6m breed. De scheuten zijn grijs, dicht bezet met wratjes, op latere leeftijd gaan de takken wit afbladeren. Het blad is driehoekig lang toegespitst, de bladrand is dubbel gezaagd. De Prieelberk loopt vroeg in het voorjaar uit en het blad blijft tot laat in de herfst aan de boom en word dan geel van kleur. In het maart april komen er groengele tot 5cm grote katjes aan de boom. Na de bloei komen vruchtkatjes aan de boom. Het is een sterke boom die weinig eisen stelt aan de bodem, het klimaat en weinig vocht behoeft. Hij prefereert wel een zonnige staanplaats. Door zijn dat deze boom klein blijft is die zeer geschikt voor de kleine particuliere tuin.

Fagus sylvatica 'Pendula'

Een treurende vorm van de gewone beuk. Deze decoratieve, breed uitgroeiende beuk heeft golvende opgaande takken. Hieraan bevinden zich slappe zijtakken die als gordijnen naar beneden hangen vaak tot op de grond. Fagus sylvatica 'Pendula' kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 20 - 25 m. De eerste jaren is de groei wat langzaam, later wordt deze krachtiger. De stam is glad en grijs van kleur. De ovale tot eivormige bladeren zijn glimmend donkergroen van kleur en 4 - 10 cm groot, in de herfst geel verkleurend. Bloeit met kleine, onopvallende bloemkatjes die worden gevolgd door 1 - 2 cm grote nootjes in een borstelvormig napje. 'Pendula' is een sierlijke boom die op oudere leeftijd als solitair een imponerende verschijning is. Hij groeit goed op niet te natte, goed doorlatende, humusrijke bodem. Matig windbestendig.

Cedrus libani 'Glauca Pendula'

Een schilderachtige treurvorm van de blauwe atlasceder. Als de hoofdtak wordt opgebonden kan een hoogte van 4-8 meter worden bereikt. Wanneer niet worden opgebonden blijft die lager, ontstaat een breed spreidende groeiwijze van slechts een paar meter hoog die tot 20 meter breed kan worden. De zijtakken zijn strek afhangend waardoor de treurvorm ontstaat. De jonge taken en twijgen voelen glad aan en zijn grijs van kleur. Later wordt de schors ruw en krijgt een donkere grijsbruine kleur. De 2,5cm lange naalden hebben een grijsblauwe kleur. De naalden op de langloten zijn alleen staand en spiraalsgewijs geplaatst. De naalden op de kortloten staan de naalden in bundels van 20-50 bijeen. In de herfst vormen zich 5-7cm langen en 4cm brede, tonvormige kegels. De kregels van de Cedrus libani 'Glauca Pendula' zijn pas na twee tot drie jaar rijp en hebben dan een bruine kleur.

Fagus sylvatica 'Purple Fountain'

Fagus sylvatica 'Purple Fountain' is een smal opgaande boom met treurende zijtakken. Door dat deze boom een doorgaande kop ontwikkeld wordt het een boom van 12m hoog en door de slap afhangende twijgen word deze maar 2,5m breed. De boom valt op door een zeer donkere roodbruine kleur. Het blad is ovaal en 4-9cm groot. Door de smalle kroonvorm is deze boom zeer geschikt voor de kleine tuin.

pyrus salicifolia 'Pendula'

De pyrus salicifolia 'Pendula' is een breed groeiende treurboom, met afhangende takken die recht naar beneden groeien. De treurpeer of wilgbladigepeer wordt circa 5 a 6 meter hoog tevens wordt de boom vaak net zo breed als dat die hoog wordt. Het blad van de pyrus salicifolia 'Pendula' grijswit, later grijsgroen en viltachtig behaard. Het blad lijkt sterk op wilgenblad, hierdoor wordt de boom ook wel de wilgbladige peer genoemd. De treurpeer stelt weinig bodem eisen en verdraagt ook goed droogte. Ook is de pyrus salicifolia 'Pendula' erg geschikt voor de kustgebieden.

Op onze webshop zijn verschillende soorten, maten en prijsklassen treurbomen te koop. 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring