Meerstammen

Populariteit van de meerstammige boom

Meerstammige bomen worden steeds vaker toegepast in de tuin. Ook steeds meer tuin ontwerpers en hoveniers waarderen de meerstammige boom  Een meerstammige boom is een karaktervolle boom die bij uitstek geschikt als solitair in de tuin. Meerstammige bomen kunnen door hun open structuur en vaak grillige stammen en vorm een bijzondere sfeer creëren. Ze zorgen voor een speels en natuurlijk effect in de tuin. Een meerstammig boompje is ideaal voor de kleine tuin.   

Ontstaan van meerstammige bomen.

Meerstammige bomen zijn ontstaan door natuurlijke processen, bij vraat of indroging maakt de boom reactiehout aan wat vanaf de basis stam weer verder groeit. Dit proces word door kwekers nagebootst door de jonge boom geregeld terug te snoeien. Bij een meerstammige boom vertakt de boom zich in meerdere stammen vlak boven de grond. De stammen zijn vrijgesnoeid waardoor je onder de kroon door kunt kijken.

Bijna alle bomen kunnen gekweekt worden als meerstam maar meestal worden die bomen gekweekt die een aantal bijzondere eigenschappen hebben. Een aantal kenmerken waarop de bomen geselecteert worden zijn: vroege of opvallende bloei, Karakteristieke stam, transparante structuur, grillige structuur, herfstkleuren of bessen en vruchten.

Toepasbaarheid van meerstammige bomen.

Meerstammen zijn toepasbaar in alle soorten tuinen, parken of straten. De meerstammen zijn echt eye catchers, met verschillende functies voor fauna, vruchten of schaduw. Zet een mooie meerstam in een verhoogde border in de voortuin, op een mooie solitaire plek in de achtertuin, in een border tussen de vaste planten of naast een terras. De mogelijkheden zijn eindeloos en een goed geplaatste meerstam is vaak beeldbepalend in een tuin.

Een echte aanrader is de  sterke meerstammige boom die alle mooie eigenschappen combineert Parrotia persica. Een grillige stam en prachtige herfstverkleuring en daarnaast nog weinig eisend en prima te snoeien.

Meerstammen voor de kleinere tuin

Heeft u wat minder ruimte in de tuin dan is een van de volgende meerstammen misschien wat voor u: Het krentenboompje, Amelanchier lamarckii met zijn prachtige bloesem, herfstkleur en eetbare bessen en de Cornus mas die al in de winter bloeit met een overdaad aan gele bloemen en daarnaastook eetbare vruchten levert. De sierappel meerstam, Malus ‘Evereste’, geeft bloesem in het voorjaar en in het najaar en winter helderrode sierappels. Op zoek naar wat speciaals? De Acer griseum met karakteristieke bast en prachtig uitlopend blad en herfstkleuren is een unieke verschijning.

Meerstammen met een opvallende bast of stam

Een aantal meerstam bomen met een opvallende schors of ruwe stam zijn: Acer griseumAcer pensylvanicumAcer rufinerveBetula nigraPlatanus x hispanica en Prunus serrula 'Branklyn. Populair is de Betula utilis 'Doorenbos' met zijn helderwitte stammen een echte blikvanger in de tuin ook in de winter.

Meerstammen met een bijzondere herfskleur.

Op onze kwekerij staan een aantal meerstammen die in de herfst vaak de aandacht trekken. De eerder genoemde Parrotia persica is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast is de Liquidambar styracuflua met rode, gele tot paarse herfstkleuren een goede keus. Met in de zomer het mooie frisse blad en een gegroefde stam is het een opvallende verschijning. Andere meerstammige bomen met een bijzondere herfstkleur zijn de Quercus rubra, Acer tataricum subsp. ginnala en de Sorbus 'Dodong' 

Meerstammen met prachtige bloesem.

Er zijn een heel aantal meerstammen die bloeien in allerlei kleuren. Van een heel aantal sierkersen zijn er meerstammige bomen leverbaar. De bekende Prunus serr. ‘Kanzan’, de winterbloeiende Prunus subh. ‘Autumnalis Rosea' en de roodbladige Prunus serrulata 'Royal Burgundy' zijn hier maar een paar voorbeelden van. Een andere grote groep zijn de magnolia's als de Magnolia Soulangeana

Op zoek naar een tropische verrassing? Kijk bij de Perzische Slaapboom.

Meerstammen die goed zijn voor vogels, insecten en bijen.

Een meerstam die de bijzondere aandacht verdient is de zevenzonenboom, Heptacodium miconoides. Deze boom bloeit tot laat in de nazomer met witte bloemen. Daarna groeien de schutbladeren uit die opvallend rood kleuren. Een goede keus voor de bijen en insecten omdat in de bloeiperiode er minder andere bloemen beschikbaar zijn. Andere soorten met een meerwaarde voor vogels, insecten en bijen zijn de Amelanchier lamarckii, de Sorbus en de Sophora japonica. De laatste heeft als Nederlandse naam: Honingboom wat natuurlijk al veelzeggend is.

Op onze webshop is een ruim aanbod aan meerstammige bomen in alle soorten, maten en prijsklassen.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring