Liquidambar

Liquidambar

In 1681 werd de liquidambar van Noord-Amerika mee genomen naar London.  De indianen van Amerika gebruikte de amberboom. In 1517 is dit vermeld door de neef van een Spaanse gouverneur.  De Indianen gebruikte de amberboom al als geur stof en medicijn. Ze tapte de gom af van de boom en deze gebruikte ze. Het latijnse woord voor liquidus betekend ‘vloeibaar’ ambar is in het arabisch ‘gom’ en styraciflua betekend met storax vloeiend.  In Amerika word de boom tot 45 meter hoog, in Europa word hij maar 10 tot 20 meter.

Soorten

De Liquidambar formosana var. monticola

De Liquidambar formosana var. monticola is sterk vertakt en groeit met een stevige recht opgaande stam die grijs en glad is. Jonge twijgen kleuren van olijfgroen naar bruingrijs. Het 3-lobbige blad is 8-15cm lang en 10-17cm breed. Het blad is zomers matglanzend donkergroen en kleurt in de herfst spectaculair scharlakenrood. Na de bloei van de Taiwanese amberboom verschijnen circa 2,5 cm grote stekelige doosvruchten aan lange dunne stelen. Ze blijven tot ver in de winter in de boom hangen.

Liquidambar formosana var. monticola is minder vorst gevoelig dan de soort, hierdoor kan Liquidambar formosana var. monticola in Nederland beter worden toegepast dan de soort.

Liquidambar styraciflua

De grijze stam van de Liquidambar styraciflua is eerst glad en later diep gegroefd. Jonge twijgen van de Amberboom zijn geelgroen en kleuren roodbruin. Oudere takken krijgen dikke grijze kurklijsten die erg decoratief zijn. Het blad is 5-lobbig en de bladrand is gezaagd. Het is 8 - 16 cm lang en 10 - 20 cm breed.

De amberboom heeft van alle bomen wellicht de mooiste herfstkleuren. De herfstkleur is zeer gevarieerd: van rood met geel tot oranje en paars. Op een vochtige standplaats kleurt het blad meer violet. Deze zaailingbomen hebben elk hun eigen dna en verkleuren verschillend van geeltinten tot rood-paarse tinten. te droge grond wordt niet op prijs gesteld.

Liquidambar styraciflua 'Lane Roberts'

Liquidambar styraciflua 'Lane Roberts' is een mooie Amerikaanse selectie die opvalt door zijn mooie en zeer betrouwbare herfstkleur. Een ander opvallend verschil met de soort is dat de stam glad is en niet de opvallende kurklijsten van de soort heeft.

Het is een statige opgaande boom met een doorgaande rechte harttak, de kroon van de amberboom is breed piramidaal en wordt op latere leeftijd meer ovaal. Lane Roberts wordt 15 - 25m hoog en 8-10m breed. Het blad is 5-lobbig en de bladrand is gezaagd. Het is 8 - 16 cm lang en 10 - 20 cm breed. Het 5-7 lobbige blad is diep ingesneden en bladrand is sterk getand. In de herfst krijgt Lane Roberts een rijke en zeer donkere karmijnrode herfstkleur

Liquidambar styraciflua 'Palo Alto'

De Palo Alto is een selectie die uitgeselecteerd is vanwege de evenwichtige groei. Een van de beste cultivar's van dit moment! Groeit uit tot een 20 meter hoogte.

De amberboom heeft van alle bomen wellicht de mooiste herfstkleuren. De herfstkleur is zeer gevarieerd: van rood met geel tot oranje en paars. Op een vochtige standplaats kleurt het blad meer violet.Te droge grond wordt niet op prijs gesteld.

De Liquidambar styraciflua 'Silver King'

De Liquidambar styraciflua 'Silver King' is een bonte amberboom. Het is een grote boom met een breed piramidale kroon. Het blad is glanzend grijs-groen met crème witte randen, een heel soms stippen op het blad. De Liquidambar styr. 'Silver King' heeft geen herfstkleur.

De Liquidambar styr. 'Thea'

De Liquidambar styr. 'Thea' is een kleinblijvende amberboom die een hoogte van circa 6 meter kan bereiken. De boom heeft een smal opgaande groei. De Liquidamber styr. 'Thea' krijgt in de herfst een spectaculaire oranje-rood tot paarse herfstkleur. De Amerikaanse amberboom houdt van een zonnige standplaats, en vochthoudende humeuze bodem.

Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'

Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is een goede selectie die beter bestand is tegen het onvoorspelbare klimaat van Noord- en West-Europa. Heeft geen problemen met kou en extreme regenval.
De kroon groeit smaller dan de soort met een doorgaande rechte stam. Worplesdon blijft ook lager dan de soort en wordt uiteindelijk 12 - 15m hoog en 6-10m breed. De stam is ten opzichte van de soort opvallend glad en krijgt niet de opvallende kurklijsten. Oudere takken van de Amberboom krijgen net als de soort wel grijze kurklijsten. Het 5-7 lobbige blad is diep ingesneden. Het blad is groter en de lobben zijn langer en smaller dan bij de soort. De bladrand is sterk getand. De herfstkleur is abrikooskleurig, oranje tot oranjerood. Op een vochtige standplaats verkleurt het blad intenser.

Liquidambar styraciflua "Gum Ball"

Liquidambar styraciflua "Gum Ball" is zeer langzaam groeiend Cultivar. De Liquidambar styraciflua 'Gumm Ball' is een kegelronde dichtvertakte gesloten bol. De bladeren zijn net als bij de soort 5-7 lobbig. De Liquidambar styraciflua "Gum Ball" kenmerkt zich door een indrukwekkende herfstkleur van geeloranje via wijnrood tot diep purperpaars. Heeft de voorkeur voor een zonnige standplaats dit bevordert een mooie herfst kleur.

Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette'

Deze zuilboom is een zeer smal blijvende selectie van de Amberboom. De moederboom in Amerika is circa 20 meter hoog en slechts 2 meter breed. In Nederland zal deze zuilboom vanwege het klimaat echter wat lager blijven. Deze zuilboom blijft een smalle boom en is hierdoor zeer geschikt voor kleine tuinen. Door middel van snoei kan deze zuilboom op de gewenste eindhoogte of breedte van de zuilvorm worden gebracht. Zuilvormen van 200 cm hoog en 50 cm breed zijn mogelijk. De herfstkleur begint voor Amberbomen al relatief vroeg met gele bladeren die verkleuren naar roodtinten. De kleur van het blad is deels afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de bodem. Een vochtig najaar geeft deze zuilboom de meest rode 

Op onze webshop zijn verschillende Liquidambar te koop in verschillende maten en prijs klassen.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring